El Consell Ciutadà de Podem va aprovar dir 'no' als pressupostos i l'àrea legal ho va impedir
L'òrgan de direcció política de la formació va desautoritzar l'Acord de Mínims presentat quatre dies abans
PalmaEl Consell Ciutadà Autonòmic (CCA) de Podem va aprovar, el 31 d'octubre, desautoritzar l'acord de mínims amb el Govern per als pressupostos que el secretari general, Alberto Jarabo, havia anunciat quatre dies abans. Així es desprèn de l'escrit d'al·legacions presentat per la diputada Montse Seijas contra l'expedient sancionador que li van obrir dia 7 de novembre per haver suposadament infringit el codi ètic de la formació. Segons es desprèn del text, al qual ha tingut accés l'ARA Balears, és la mateixa formació la que admet el vot contrari als pressupostos en l'escrit d'acusacions contra Seijas, la presidenta del Parlament, Xelo Huertas, i el secretari d'Acció Institucional, Daniel Bachiller.
El document, anomenat 'Relat fàctic que sustenta l'expedient sancionador', assenyala que en la reunió s'aprova la constitució "d'una comissió que plantegi a l'equip de govern que no hi hagi cap retrocés en cap conveni entre el CSIC i el Govern, o no s'aprovaran els pressupostos, i aclareix que el marc global és un simple maquillatge per poder incloure el conveni entre el CSIC i el Govern, que afectaria Bachiller". Seijas retreu a la formació que no inclogui l'acta de la reunió entre les proves documentals i que es limiti a "construir el relat" sense citar fonts ni especificar el que van votar els assistents, als quals ni tan sols identifica.
La diputada defensa que l'acord no es va prendre per salvar específicament Bachiller: "En la meva intervenció en la reunió de dia 31 d'octubre sobre l'afer de la no renovació de l'acord entre el Govern i el CSIC, vaig dir que considerava que hauríem de mostrar la nostra posició de contundència amb el Govern perquè, una vegada més, ens estaven mentint i menystenint. Els arguments del PSIB, MÉS i, fins i tot, El Pi per a la creació de la Facultat de Medicina eren que fer-la facilitaria l'arribada i atracció d'investigadors a Mallorca; objectiu del Govern per fer passes cap a un nou model productiu".
En aquest sentit, Seijas defensa que "Bachiller és el millor investigador de les Balears" i que "el motiu pel qual no van arribar a un acord amb el CSIC és perquè era de Podem i era molest per al PSIB en les negociacions, perquè no es deixa manipular com Alberto (Jarabo); i, a més, perquè la casta mèdica, a qui el PSIB tem, n'havia demanat el cap". Finalment, assegura, va concloure que "no em va semblar casual que el Govern comunicàs al CSIC la seva intenció de no renovar el conveni després que Podem es comprometés a donar suport als pressupostos, a través d'un compromís de Jarabo sense consens amb el Consell Ciutadà Autonòmic ni el grup parlamentari".
Així doncs, conclou, "vaig defensar com la resta de consellers que es parlàs amb el Govern per exigir que no es destruïssin places de R + D + I i, de fet, en la conclusió final del CCA de dia 31 es va arribar a aquest acord". "En cap cas", hi insisteix, "vaig tornar a dir que no votaria els pressupostos si no se solucionava el tema de Bachiller.
Intervenció de l'àrea legal
Segons el 'relat fàctic', després de la votació, el secretari d'Organització, Alejandro López, i el mateix Jarabo van consultar amb la responsable de l'àrea legal de Podem, Aina Díaz, qui indica que, "efectivament, la posició per alguns dels membres del CCA podria suposar un delicte". Per tant, afegeix el text, Díaz "sol·licita que no es mantingui aquesta conversa amb el Govern i que sigui ella la que realitzi la investigació des d'un punt de vista jurídic per veure si el tancament del laboratori del Dr Bachiller és irregular". Segons el text, López traslladà les indicacions de l'àrea legal al Consell Ciutadà" i "finalment, s'accepta que aquesta sigui la via que s'explori en lloc de la comissió mencionada".
Seijas assenyala, respecte d'aquest punt, que en cap cas s'identifica els membres del CCA que haurien haver pogut cometre tal delicte ni qui va acceptar la proposta de Díaz. Seria la "informació recopilada" per Díaz "mitjançant converses amb membres del Govern" el que "sembla confirmar que, presumptament, Xelo Huertas i Daniel Bachiller haurien estat negociant de manera unilateral des de feia mesos el tema del conveni entre el CSIC i el Govern".
En aquest sentit, el text remès per Podem assenyala que "actualment, Aina (Díaz) segueix esclarint fins on ha pogut arribat aquest assumpte".
Tot i que les indagacions de Díaz no van començar "fins als dies posteriors" a la reunió de dia 31 d'octubre, el text assenyala que López ja es va posar en contacte amb la Secretaria d'Organització estatal dia 1 de novembre (abans, per tant, que hagués començat la investigació) per comentar els fets, "ja que sota la seva interpretació diversos membres citats en aquest informe podrien haver incorregut en el Codi ètic".