El Consell de Mallorca aprova la moratòria a grans superfícies
El ple de la institució ha donat suport a la norma cautelar amb 31 vots a favor i dues abstencions de Ciutadans
PalmaEl Consell de Mallorca ha aprovat avui en sessió plenària, amb 31 vots a favor i 2 abstencions, la norma territorial cautelar que suposa un règim transitori per a grans establiments comercials que romandrà en vigor fins a l'aprovació del pla director sectorial d'equipaments comercials, prevista per al juny de 2017.
En un comunicat, la institució insular ha indicat que la consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, ha remarcat que la norma "és un pas imprescindible per aprovar el pla" pel qual "esperam comptar amb el màxim suport perquè sigui perdurable i els ajuntaments el puguin aplicar". Aquesta norma territorial suspèn la implantació i ampliació de grans establiments en sòl urbanitzable i rústic, i la limita en sòl urbà.
També especifica el que s'entén per gran establiment, aquells que superen els 700 metres quadrats de superfície útil per a exposició i venda. No obstant això, s'exceptuen els establiments de menys de 2.000 metres quadrats que són per a exposició i venda d'automòbils i vehicles de motor, maquinària, equip industrial, embarcacions, aeronaus, mobles i material de construcció.
Segons el Consell, l'objectiu del Departament de Territori i Infraestructures és redactar el pla al més aviat possible i comptar amb la participació de tots. Així mateix, engegar una comissió de seguiment amb els representants polítics dels grups que tenen representació en el Consell i una altra comissió amb les entitats relacionades amb el sector del comerç, entitats mediambientals i sindicats. La consellera ha afegit que "plantejarem si volem més grans centres comercials que buiden les ciutats o apostarem pel petit comerç que manté les ciutats vives".
No se signaran nous contractes d'importació de fems
El Consell de Mallorca també ha aprovat avui estudiar la viabilitat econòmica i legal per resoldre els contractes actuals d'importació de residus que permeten la seva arribada a l'illa. Aquest text, segons ha precisat MÉS en una nota, també prohibeix a l'equip de govern del Consell signar contractes d'importació de residus, sigui quin sigui el seu origen, i obliga a fiscalitzar i auditar les activitats de l'empresa concessionària.
Aquesta moció per paralitzar l'eventual signatura de nous contractes d'importació de residus ha estat defensada per Proposta per les Illes, que ha qualificat la mesura d'"inici d'un camí per definir el model de gestió de residus que volem per a aquesta terra, ja que vivim del turisme però també del medi ambient i el territori". Aquesta iniciativa ha estat aprovada per 21 vots a favor, amb una abstenció per part de Ciutadans i els vots contraris dels nou representants del Partit Popular.