Balears30/11/2017

El Consell de Mallorca aprovarà una nova moratòria de grans superfícies

Estarà en vigor fins que s'aprovi el nou pla d'equipaments comercials, amb un màxim de dos anys

Carmen Buades
i Carmen Buades

PalmaEl Consell de Mallorca aprovarà una nova suspensió de llicències d'equipaments comercials per evitar l'efecte crida durant la tramitació del nou Pla d'Equipaments Comercials de Mallorca (PECMa). La moratòria, que serà la segona aprovada durant aquesta legislatura, només permetrà equipaments comercials de fins a 2.500 m2 i de 700 a les zones de l'illa amb menys població, llevat que siguin equipaments comercials especials, com els concessionaris de cotxes, que podran tenir 2.500 m2 a qualsevol punt de Mallorca.

La consellera insular de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, ha explicat aquest dijous les característiques del PECMa, que té l'objectiu de "posar ordre en un sector que no en tenia", intentar que "no s'hagi d'arribar en cotxe" als equipaments comercials, "limitar molt la publicitat" per "potenciar el paisatge" i "protegir el medi ambient com a eix fonamental".

Cargando
No hay anuncios

La moratòria entrarà en vigor quan l'acord per aprovar inicialment el pla es publiqui al BOIB –a mitjan desembre– i es mantindrà en marxa fins a l'aprovació definitiva amb una vigència màxima de dos anys. El PECMa, en canvi, està previst com una ordenació temporalment indefinida, que necessitarà revisions cada deu anys.

Amb el pla, es divideix l'illa en cinc zones en funció del volum de població que tenen i se cerca "una distribució adequada dels establiments comercials per l'illa" seguint el mateix criteri, a més de "revitalitzar" els centres urbans i "dignificar el comerç de les zones turístiques".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el conseller insular d'Economia i Hisenda, Cosme Bonet, ha afirmat que es donen "incentius" als ajuntaments per fomentar el comerç de proximitat. L'objectiu és "tornar a fer atractiu comprar als centres" i, per això, s'impulsa un pla d'inversió per als municipis, que podran demanar subvencions per fer "entorns agradables per al comerç local" (millores als carrers, conversió de carrers en zones per a vianants, aparcaments dissuasius...). Està valorat en set milions d'euros, repartits entre el 2018 i el 2020.

Garrido també ha explicat que els ajuntaments tindran cinc anys per adaptar el seu planejament urbanístic a la nova normativa, ja que actualment Mallorca disposa de 54 milions de metres quadrats de sòl que podria ser comercial perquè se'l fa compatible amb el residencial i l'industrial. Ara, hauran d'especificar els usos si volen concedir llicències als equipaments comercials –aquells de més de 700 m2 o de 400 per a les zones amb menys població.