El Consell mantindrà el sostre de places turístiques que la llei marca a Mallorca
La institució insular pot, a través del PIAT, augmentar o reduir les 435.000 que reconeix la regulació
PalmaEl sostre de places turístiques a Mallorca continuarà situant-se en les 435.707, amb aproximadament 43.000 de disponibles encara a la borsa de places. El director insular de Territori del Consell, Miquel Vadell, ho ha anunciat aquest dimecres durant la intervenció al Fòrum vacacional que s'ha duit a terme a Alcúdia.
Amb l'aprovació de la nova Llei turística, les institucions insulars i l'Ajuntament de Palma tenen un any per decidir quines seran les zones on estarà permès el lloguer turístic i quins seran els espais on es podrà augmentar el nombre de places, on s'haurà de mantenir i on s'apostarà per un decreixement. Mentrestant, la regulació estableix una moratòria de llicències per evitar l'augment de places provocat per un efecte crida.
La llei també estableix un sostre de places, establert en 435.000 places a Mallorca, 109.800 a Eivissa, 60.117 a Menorca i 18.000 Formentera (és a dir: 623.000 a totes les Balears). No obstant això, aquest sostre només és vigent fins que es faci la zonificació, ja que, a través dels PIAT (Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics) i dels plans territorials, els consells poden fer créixer o decréixer aquestes quantitats.
Durant la intervenció, Vadell ha recordat que el PIAT dividirà l'illa en sistemes territorials en funció de la seva capacitat per acceptar pressió turística. També ha explicat que, en principi, el pla estarà preparat per votar-se en el ple del Consell de Mallorca a principi del 2018.
La consellera insular de Territori, Mercedes Garrido, ja va anunciar al juliol que el PIAT plantejaria el decreixement de places a sis zones turístiques madures saturades de Mallorca: Platja de Palma, Peguera, Santa Ponça i Palmanova-Magaluf, Cales de Mallorca i la zona de Cala Millor, Cala Bona, Son Moro i s'Illot.