Balears25/07/2017

El Consell planteja prohibir el lloguer turístic a algunes zones madures de Mallorca

A determinades àrees de l'illa, es plantejarà un decreixement de places

Carmen Buades
i Carmen Buades

PalmaZones turístiques madures i saturades. Així definirà el Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics (PIAT) del Consell de Mallorca determinades zones de l'illa, on es plantejarà un decreixement de places turístiques i, probablement, es prohibeixi el lloguer turístic quan s'aprovi la zonificació que l'ha de regular. Així, entraran dins d'aquesta definició les quatre zones ja declarades com a madures (Platja de Palma, Peguera, Santa Ponça i Palmanova-Magaluf) i se n'hi afegiran dues més: Cales de Mallorca i la zona de Cala Millor, Cala Bona, Son Moro i s'Illot.

L'objectiu del PIAT és que aquests espais passin per un procés de "rehabilitació" i de "reconversió d'explotacions turístiques hoteleres", però "sense que això suposi augmentar-ne les places" i, de fet, plantejant mecanismes de decreixement. Mercedes Garrido, consellera insular de Territori, ha explicat aquest dimarts que, pel que fa al lloguer turístic, s'haurà de veure com queda establerta la zonificació (en mans del mateix Consell i de l'Ajuntament de Palma), però ja ha avançat que "si una zona està saturada no pot créixer més" i ha recordat que totes les places que actualment funcionen en aquestes zones sense estar reglades "ja són il·legals".

Cargando
No hay anuncios

De fet, la consellera ha recordat que el lloguer turístic representa el 30% de l'oferta turística de Mallorca: 20.000 habitatges amb unes 123.700 places, cosa que representa el 4,4% del parc d'habitatges totals. No obstant això, el 54% de tota aquesta oferta no està reglada, un percentatge que augmenta fins al 90% en el cas de Palma.

Per fer front a aquesta situació, el conseller de Turisme, Biel Barceló, ha explicat que el PIAT regularà les estades turístiques en habitatges i plantejarà l'illa sencera com un espai d'incidència turística on s'han de prendre mesures, mentre que abans només entraven dins d'aquesta definició les zones costaneres. Actualment, l'interior de Mallorca té més de 10.000 places turístiques i un 40% de les estades turístiques es fan en sòl rural. Així, Mallorca quedarà dividida en deu sistemes territorials turístics, cada un dels quals amb límits diferents pel que fa a la capacitat o l'explotació de recursos en funció de les seves necessitats i potencialitats.

Cargando
No hay anuncios

Els recursos han estat, precisament, un dels elements que s'han tingut en compte a l'hora de redactar la proposta del PIAT, que encara no és definitiva. Garrido ha assegurat que "tenim un problema de recursos" que requereix haver de, per exemple, "racionalitzar l'aigua". En aquest sentit, la consellera ha insistit en la idea que el pla "prioritzarà la sostenibilitat en qualsevol intervenció" i serà respectuós amb els recursos disponibles.

A més de les zones madures saturades, s'establiran cinc zones turístiques madures on, en lloc de plantejar un decreixement de places, s'impulsaran plans de rehabilitació turística integral. És el cas de Sant Agustí-Cala Major, el passeig Marítim de Palma, Cala Rajada-Font de sa Cala, Can Picafort i Port d'Alcúdia-Platja de Muro.

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu del pla serà també fomentar, a través del PIAT –que s'està redactant "des del punt de vista urbanístic, territorial, paisatgístic i patrimonial"–, impulsar la desestacionalització, fomentar el turisme de temporada baixa i cercar un nou model turístic innovador que faci de les Illes una destinació competitiva en qualitat i no en quantitat.