MENORS INFRACTORS I VÍCTIMES: UNA FRONTERA DIFUSA

La Conselleria de Serveis Socials concerta pisos per a joves extutelats

S’assignen per plaça i dia en un termini d’un any

FINS AL 2020  El Pla d’emancipació del Govern preveu garantir el futur dels joves que han estat tutelats.
Sabrina Vidal
12/01/2018
3 min

PalmaQuè passa amb els joves tutelats quan compleixen 18 anys i han de deixar la seva plaça lliure? El Pla d’emancipació del Govern, aprovat el 2016 i amb vigència fins al 2020, preveu garantir el futur d’aquests joves que han estat tutelats des que compleixen la majoria d’edat fins als 25 anys. Actualment, el pla atén uns 140 joves.

Un dels eixos principals del pla és que els usuaris puguin disposar d’un pis d’emancipació per garantir als extutelats un habitatge. El Govern té quatre pisos en propietat a Menorca amb aquesta finalitat, quatre a Eivissa i està tramitant l’adquisició de set a l’illa de Mallorca. D’altra banda, té fins a 56 places concertades a través del Tercer Sector. I aquesta és la novetat, perquè fins al mes de novembre passat les places se subvencionaven. “Per primera vegada hi ha un concert de serveis assignat per plaça/dia”, explica la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago. “De moment els concerts es fan en un termini d’un any, però els volem allargar fins a quatre”.

Amb aquest nombre de places, la Conselleria té garantit cobrir totes les necessitats actuals. Tot i així, “és cert que d’aquí a dos o tres anys es preveu que tinguem més peticions i haurem de pensar a disposar de més pisos”, afegeix la consellera.

Això no obstant, l’accés a l’habitatge és només una de les quatre branques del Pla d’emancipació. D’altra banda, hi ha una renda de 423 euros mensuals per a aquells que no tenen ingressos. Actualment, el 2017 tanca amb 90 joves extutelats que cobren la renda, però la xifra fluctua cada mes en funció dels qui troben feina. “El juny eren 97 i el juliol i l’agost es varen reduir a 56 usuaris”, explica Fina Santiago. “Són casos de joves que troben feina. Si tenen ocupació, se’ls retira l’ajuda econòmica i, en cas d’acabar el contracte o la prestació de l’atur, se’ls torna a donar”, precisa. El joves de fins a 25 anys tenen dret a cobrar la renda d’emancipació durant 33 mesos, de manera intermitent. “Volem que, si tenen un contracte, tot i que sigui de quinze dies, l’agafin. No volem que s’acomodin, sinó que tinguin experiència laboral amb vista al futur”.

La renda d’emancipació està condicionada a tenir un projecte d’estudis o un projecte de recerca activa de feina. A més, expliquen que darrere de cada cas hi ha un educador que supervisa que els contractes es compleixin. “Poden cobrar l’ajuda mentre estudien una carrera. Hi ha una usuària que està fent Medicina a Madrid”, apunta la consellera. “Són casos excepcionals, però cada vegada n’hi ha més”, diu.

La tercera branca del pla sorgeix, precisament, amb l’objectiu de facilitar l’entrada al mercat laboral. En aquest sentit, hi ha convenis amb empreses privades, que s’estableixen a través de la Federació Hotelera o Pimeco, entre d’altres, o contractes amb l’Administració.

Allò cert és que, segons la Conselleria de Serveis Socials, el 80% dels joves aconsegueix la primera feina a través de contactes fets a través de la família o de les amistats. Per cobrir una mica aquest factor, però sobretot per ajudar els joves més vulnerables, hi ha també un servei d’acompanyament en tot el procés.

Gràcies a aquests quatre eixos d’actuació, la Conselleria tancarà l’any 2017 cobrint les necessitats d’uns 150 usuaris amb un pressupost de 400.000 euros que, finalment, no s’ha arribat a exhaurir.

stats