Podem considera que la llei de l'habitatge és "insuficient i molt millorable"
La formació lamenta que els Acords pel Canvi no serveixen per marcar un rumb que consideren correcte per a les iniciatives legislatives
PalmaPodem se suma a les crítiques de la PAH al projecte de llei de l'habitatge que el Govern va presentar dimecres al Consolat de Mar. El diputat Aitor Morrás ha lamentat que l'esborrany no reculli les propostes i les demandes de la societat civil, la PAH i l'obra social de Menorca.
Els 16 retrets de la PAH a l'esborrany de la llei de l'habitatgeLa formació dels cercles ha lamentat, en un comunicat, que l'Executiu hagi ignorat la seva petició d'aprovar un articulat d'urgència, previ a la llei, per poder atendre aquest mateix hivern l'emergència habitacional i la pobresa energètica. "L’actual esborrany se segueix amb el mateix model especulatiu que impera", argumenten els socis de PSIB i MÉS.
En aquest sentit, argumenten que el Govern "fa el brou gros" als bancs, els hotelers i les promotores, tot plantejant la possibilitat del canvi d'ús de baixos comercials a habitatges amb l’excusa de treure habitatges al mercat. "Demanam al Govern que reflexioni per tal d’assolir una llei de consens que salvaguardi amb contundència i respecte aquest dret de la ciutadania", prossegueix el comunicat.
Aposta per un major consens
Podem considera que la llei ha de ser conseqüència del debat d’una ponència tècnica en què s’incloguin experts, la societat civil i la UIB, "que de ben segur tindrà un resultat més consensuat i de més profunditat". En aquest sentit, la formació fa autocrítica i admet que els Acords pel Canvi són massa "laxos" quan parla de crear noves lleis, però no especifica què han de garantir i cobrir. Per això, la formació ha tornat a insistir en la necessitat de renegociar el Pacte que es va assolir el juny de 2015.
Eivissa com a cas específic
D’altra banda, la vicepresidenta primera i consellera d’Habitatge del Consell Insular d’Eivissa, Viviana de Sans, ha celebrat que les Balears tinguin una llei d’habitatge, però ha afegit que si es vol garantir el dret constitucional a l’habitatge amb criteris de justícia social, encara hi ha molt “camí per recórrer”.
La Secretaria General de Podemos Eivissa ha assenyalat la problemàtica específica que pateix la major de les Pitiüses, i que la diferencien dels casos de Mallorca i Menorca: “El fet de ser una illa petita i amb una gran pressió turística, provoca que el lloguer turístic afecti els preus del lloguer de l’habitatge residencial. El resultat és l’actual situació d’emergència habitacional”.
De Sans ha assenyalat que "cal cercar respostes integrals i ambicioses per resoldre el problema, que consisteixen a evitar que no hi hagi pressió sobre el lloguer residencial per part del consum turístic”. En aquest sentit, s’ha tornat a mostrar partidària que a Eivissa sigui considerat 'pis buit' tot aquell que no està ocupat durant sis mesos l’any. La proposta del Govern, en canvi, situa aquest llindar en els dos anys.
També ha reclamat majors competències per part del Consell per poder gestionar aquest problema, perquè actualment els consells insulars no tenen la competència d’habitatge: “El problema de l’habitatge es converteix, a Eivissa, en un problema social. I des d’Eivissa hauríem de tenir competències i eines per abordar-lo”, ha conclòs.