Un de cada tres contractes revisats aquest estiu per Inspecció de Treball era fraudulent
En total es van comprovar gairebé 12.000 contractes i es van trobar 93 persones que treballaven sense estar donades d'alta
PalmaPràcticament un de cada tres contractes revisats aquest estiu pel Pla de lluita contra la precarietat laboral era irregular, un 32,14%. A més, es van tramitar 93 altes d'afiliació de persones que estaven treballant sense que les haguessin donades d'alta.
Aquestes són les dades que ha presentat aquest dijous el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela; el director general d'Economia i Ocupació, Llorenç Pou; i la directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral, Isabel Castro, que ha explicat que els principals focus d'atenció de la campanya han estat, de la mateixa manera que l'any passat, la temporalitat i la parcialitat dels contractes.
Així, dels 9.256 contractes temporals revisats, 3.381 s'han transformat en indefinits (per ser fraudulents), un 36,5%; i dels 2.674 contractes a temps parcial que s'han analitzat, un 17% (és a dir, 453) amagaven situacions irregulars.
D'aquesta manera, gairebé 4.000 treballadors s'haurien beneficiat de les actuacions directes dels 32 inspectors i subinspectors que han participat a la campanya de sis setmanes d'aquest estiu, però la Conselleria estima que són més de 5.500 els que haurien vist millorar les seves condicions laborals, encara que sigui de manera indirecta.
Durant sis setmanes, van realitzar-se 1.287 actuacions d'Inspecció de Treball i 1.304 visites a centres de feina, fet que que suposa més de 60 accions diàries. A partir d'aquesta tasca, es van poder revisar, per exemple, un 13,5% més de contractes temporals que l'any passat i, d'aquests, se'n van transformar en indefinits un 41,2% més que el 2015.
Resultats per illes
Pel que fa a la temporalitat dels contractes, Formentera és l'illa que mostra un percentatge superior de transformació a indefinits: el 66,5% dels contractes temporals van passar a ser-ho. Mentre que Mallorca i Menorca presenten unes dades similars, de més del 40%, Menorca mostra una reducció del 6,8%, perquè aquest estiu ha tingut dos inspectors menys.
El descens a Menorca encara és més pronunciat pel que fa als contractes parcials (un 44,5% menys que l'any anterior han passat a ser a jornada completa), però continua sent una pujada pronunciada en el cas de Formentera i d'Eivissa, amb un increment del 76,2% i del 65,2%, respectivament. En total, s'han iniciat 89 expedients, pels quals es proposa sancionar fins a 342.230 euros.
Negueruela ha afirmat que la lluita contra la precarietat laboral és una prioritat perquè "tan important és la quantitat d'ocupació que es crea com la qualitat". A més, ha assegurat que la temporalitat és "una de les principals xacres del nostre mercat laboral". En aquest sentit, Pou ha defensat que si es comparen les dades de l'EPA del tercer trimestre d'enguany amb les de l'any passat es veu "un canvi de tendència" en l'ocupació indefinida, que, per primera vegada, creix més que la temporal.