Sense sang i amb controls antidopatge, així és la llei de benestar animal que neix ja amenaçada pel Constitucional
Els grups parlamentaris aproven la llei donant per fet que els tribunals la suspendran
PalmaLa llei que regula les corregudes de bous a les Illes i que ha d'evitar tant la mort de l'animal com la tortura ha nascut aquest dilluns amb la clara sospita per part dels grups parlamentaris que serà suspesa pel Tribunal Constitucional. Si bé des dels partits que donen suport al Govern han treballat, després que el tribunal tombàs la prohibició del toros a Catalunya, en una regulació que reduís al mínim el sofriment de l'animal, l'oposició assegura que la llei és "un despropòsit" i que nou dels 14 articles que té són inconstitucionals.
En espera de saber si el govern central recorrerà contra la llei en recurs d'empara, aquestes són les deu principals característiques que té –també prohibeix l'ús d'animals als circs o als espectacles festius, sempre que no siguin animals domats, com els cavalls de les festes de Menorca–:
- L'origen dels bous. Els bous hauran de sortir de la ramaderia més propera a la plaça de toros. Es vol així evitar lesions i el sofriment dels animals, garantir la seva seguretat i fer que la durada del viatge sigui el mínim indispensable.
- Controls mèdics. Un servei veterinari haurà de reconèixer els toros tant abans com després de la correguda per fer un informe sobre el benestar físic i psíquic de l'animal. També es farà un control antidopatge del bou i del torero.
- Durada. Només es permetran tres toros per espectacle i la seva participació haurà de ser inferior a 10 minuts. A més, no hi haurà cavalls a la plaça durant la correguda.
- Utensilis. Queda prohibit l'ús de cap instrument punxant que pugui produir ferides o la mort del bou, com piques, punyals, espases o banderilles. Només es podran utilitzar el capot i la muleta.
- Menors. Les persones menors de 18 anys no podran assistir a les places quan s'hi celebrin espectacles taurins.
- Consum d'alcohol. A les instal·lacions on es realitzin espectacles taurins no es podrà vendre alcohol a ningú.
- Multes. La llei preveu sancions d'entre 300 i 100.000 euros en aquells casos en què, per exemple, persones menors d'edat entrin a les places. També per a aquelles que administrin substàncies als bous que alterin les seves aptituds.
- L'esmena Fornalutx. Si bé en un primer moment la llei havia de prohibir el correbou de Fornalutx, finalment s'ha introduït una disposició addicional que permet les festes amb bous fora de les places. Això sí, no se'ls podrà lligar per les banyes ni se'ls podran llançar objectes ni provocar danys.
- Circs no, però cavalls sí. Aquesta mateixa disposició addicional prohibeix els circs amb animals, les baralles entre animals o el seu ús a espectacles, però accepta que hi participin si són animals domats, com els cavalls que s'utilitzen a les festes de Menorca.
- Noves festes. Es prohibeix la creació de noves festes amb animals a partir de l'entrada en vigor de la llei i, per tant, totes aquelles que hagin nascut entre el 1992 (moment de l'aprovació de la legislació anterior) i el 2017 quedaran acceptades.