Cort i el Consell demanaran a Madrid que canviï el traçat de la línia d'alta tensió de Son Puig
Es reuniran amb el Ministeri de Cultura perquè les torres entren dins la zona de protecció de la Serra
PalmaL'Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca demanaran al govern central que modifiqui el traçat de la línia d'alta tensió de Son Puig per evitar que passi molt a prop dels habitatges i que envaeixi la zona protegida per la Declaració de Patrimoni de la Humanitat de la serra de Tramuntana. El regidor d'Urbanisme de Cort, José Hila, ha explicat aquest dijous que, a partir de les queixes dels veïns, des del Consistori s'han "cercat aliats" per modificar el projecte, perquè "Son Puig és la porta d'accés de la ciutat a la Serra".
En aquest sentit, la consellera insular de Territori, Mercedes Garrido, ha afirmat que la instal·lació afecta la zona d'amortiment de la declaració (l'àrea que envolta l'indret més protegit, el nucli) i que, per aquest motiu, s'ha demanat una reunió urgent amb el secretari d'Estat de Cultura: "Que defensi la declaració de la mateixa manera que ho va fer davant la Unesco".
L'objectiu d'ambdues institucions és que, a través de Cultura, la petició arribi al Ministeri de Foment, del qual depèn Red Eléctrica Española, l'empresa que està fent les obres. El projecte, segons Garrido, pot tenir un impacte "paisatgístic i patrimonial" en la serra de Tramuntana que podria posar en risc la distinció de la Unesco, perquè "quan algú arribi en vaixell veurà les torres abans que el castell de Bellver" (faran més de 40 metres d'alt i estaran a menys de dos quilòmetres de l'àrea protegida).
A més, a la zona es veuen "indrets que justifiquen la declaració", com forns de calç, ja que aquesta distinció es dona "per la transformació respectuosa que han fet les persones" a la Serra, com és el cas de les parets de pedra seca i les sitges.
Per Garrido, "ara és el moment que Red Eléctrica aturi aquest disbarat" i ha assegurat que es pot trobar una alternativa al traçat que no impliqui passar pel sòl rústic. A més, l'Ajuntament i el Consell consideren que ha de ser Red Eléctrica qui assumeixi el cost de canviar el projecte i soterrar les torres perquè "afecta el patrimoni mundial".
En qualsevol cas, Hila ha recordat el compromís que va adquirir amb els veïns d'assumir el cost de soterrar dues de les torres del traçat, aquelles més properes a la urbanització, en cas que "el pla A" no funcioni. L'estudi que permetrà presentar una proposta per escrit a Red Eléctrica estarà llest "la setmana que ve" i, tant si finalment s'ha d'optar per aquesta opció com si s'aconsegueix modificar-ne el traçat sencer, l'objectiu ha de ser, pel regidor, "que això no torni a passar".