Cort obligarà els propietaris dels molins més degradats del Jonquet a rehabilitar-los
El barri tindrà un pla d'especial protecció abans d'acabar el 2016
PalmaEl pla d'especial protecció (PEP) del barri del Jonquet "està a punt de ser culminat". Ho ha assegurat aquest dimarts el tinent de batle d'Urbanisme, Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Antoni Noguera, qui ha promès que l'aprovació inicial de la proposta es durà a terme aquest mateix 2016. Significaria fer una passa de gegant a una situació enquistada des de fa anys, quan el govern del popular Mateu Isern va haver d'assumir correccions de deficiències al barri, advertides pel Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca.
L'aprovació d'aquestes correccions quedà en mans del nou equip de govern el 2015 i, ara, sembla que es comença a aclarir la situació. El Jonquet és l'únic barri declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) i, per això, necessita un PEP. Noguera ha assegurat que el que presentà el PP "era un desastre" i ha explicat les mesures que durà a terme el seu equip. Hi destaca l'alineació de la nova urbanització amb el teixit del barri. Hi haurà menys habitatges, menys pàrquings i menys locals comercials.
Pel que fa als molins que es troben en degradació, Cort obligarà els promotors propietaris a rehabilitar-los. Així, se'n farà un canvi d'ús. Noguera ha explicat que amb la Llei de patrimoni se'n pot obligar a la rehabilitació i, si els propietaris no procedeixen, l'Ajuntament els denunciarà. Per fer-ho possible, s'adequarà tot a un ús "que no genera tensions". Per tant, podran ser explotats com a habitatges, però no per a cap ús comercial ni recreatiu.
Amb la reordenació de la zona, Cort pretén reduir entre 800 i 1.000 metres quadrats d'habitatges. Suposaria una disminució d'unes 10 o 12 llars, depenent de la mida, al solar del teatre Mar i Terra. Aquestes mesures suposaran que a primera línia de mar quedi "una gran zona verda" de 2.500 metres quadrats. De fet, es pretén reubicar els edificis projectats a altres zones on no es generi un impacte visual tan gran. Amb relació a les places d'aparcament es deixaran només les "necessàries per als residents". Aquest fet significa reduir-les d'entre 400 i 600 a 80, un canvi que l'equip d'Urbanisme considera "radical". De fet, ja es va anunciar el rebuig a la perforació del talús que dóna al passeig Marítim i evitar així donar entrada a un gran aparcament soterrat.
Canvi en la normativa del Pla General
Aquesta setmana passada, l'Ajuntament de Palma anuncià canvis en la normativa del Pla General (PGOU) per "aclarir alguns aspectes" sobre "normes que generaven confusions a l'hora de la seva interpretació". Noguera ho ha explicat també aquest dimarts i ha anunciat que es recupera la redacció dels plans de l'any 1998 o 1985 -"més clars-.
Es modificarà la referència a les construccions en zones unifamiliars. No es permetrà que més del 45% construït sigui diferent de l'ús principal assignat a aquella zona. Per exemple, a zones d'usos residencials, els veïns es podrien trobar que just al costat de casa seva se situàs un gran establiment comercial, que hauria comprat diverses parcel·les. També es reduirà fins al 25% l'edificabilitat de voladissos i s'impedirà l'ocupació de l'interior de les illes a l'eixample, amb l'objectiu de recuperar els interiors i patis de les illetes.