Cort rebutja el lloguer turístic en finques plurifamiliars de tot Palma

S'aprova la proposta popular de la Federació d'Associació de Veïns amb els vots a favor de MÉS i Podem i l'abstenció del PSIB

Palma podrà limitar les zones aptes per a lloguer turístic
Martí Gelabert
27/07/2017
2 min

PalmaCort ha aprovat aquest dijous la proposta de la Federació d'Associació de Veïns de Palma (FAVP) per rebutjar qualsevol possibilitat de lloguer turístic en finques plurifamiliars de la ciutat. Ho ha fet amb els vots favorables de MÉS, Podem, l'abstenció del PSIB i del PP i l'oposició de Ciutadans. La demanda de la FAVP és que, a l'hora de fer la zonificació en què es delimitin els barris on quedi prohibit el lloguer turístic, Palma quedi com a zona única.

El resultat de la votació remarca les diferències de l'equip de govern municipal entorn d'aquesta qüestió. De fet, la decisió no és definitiva i ara està per veure si se segueix l'acord municipal. Serà necessari per adoptar mesures que Podem, MÉS i PSIB s'acabin per entendre. La portaveu de la formació morada, Antònia Martín, però, ja ha advertit que el 'sí' donat aquest dijous és "rotund". Per part de MÉS, Neus Truyol ha assegurat que cal estar a l'espera d'encaixar el trencaclosques obert amb l'aprovació de la llei que regula el lloguer turístic i conèixer el "marc legal" amb què ha d'actuar el Consistori.

Truyol ha insistit que, malgrat haver donat el vot favorable, "tenir governs de pacte suposa arribar a acords", i ha recordat que ara Palma té 12 mesos per zonificar. Ha assegurat que s'arribarà a un acord i que una de les possibilitats que es posen damunt la taula és permetre el lloguer turístic amb una tipologia diferenciada: si es fa a l'habitatge habitual i per a economia familiar. Aquesta és la posició, de fet, amb què el PSIB ha argumentat la seva abstenció –amb crits de desaprovació per part del públic assistent al ple–. Els socialistes volen que es pugui permetre el lloguer turístic en plurifamiliars sempre que sigui a l'habitatge habitual, amb el permís de la comunitat de veïns i per un màxim de dos mesos.

Aquesta és l'esmena que, precisament, l'Ajuntament de Palma va integrar a la llei que es va aprovar la setmana passada al Parlament balear. A més, el portaveu socialista, José Hila, ha reivindicat la necessitat d'informes tècnics per avaluar com ha de ser la zonificació a Palma, un posicionament que el president de la FAVP, Joan Forteza, ha rebutjat. Ha criticat la "desorganització" de les administracions en relació amb la regulació i ha afirmat que "no es pot qüestionar la serietat dels veïns amb altres informes tècnics". I ha afegit: "Si prèviament les institucions no han fet la feina que havien de fer, aquí som nosaltres".

Forteza, a més, ha advertit que Palma “pot arribar a morir d'èxit”. La FAVP va recollir més de 6.000 signatures per rebutjar el lloguer turístic en aquesta tipologia de finques. Demanen “una ciutat feta a la mida dels interessos generals dels palmesans i palmesanes” i que no es converteixi en una ciutat on "els residents acabam sent els estrangers".

És la primera proposició d'iniciativa popular que s'ha presentat a Cort. Forteza ha reivindicat el moviment veïnal que ha donat suport a la proposta. L'Ajuntament també ha aprovat aquest mateix dijous la moratòria d'establiments turístics a la ciutat, que restringeix la creació dels anomenats hotels boutique.

stats