20 dies d'actes per recordar i reivindicar Guillem d'Efak

Xítxeros amb Empenta, l'Obra Cultural Balear de Manacor i Art Coolactiu commemoren el 20è aniversari de la mort de l'escriptor, cantant i actor manacorí

Carles Costa, Jaume Riera i Sebastià Adrover, aquest dilluns a l'Espai Na Camel·la. M. PINYA
Mercè Pinya
20/01/2015
3 min

ManacorGuillem Fullana i Hada d'Efak, Guillem d'Efak, nasqué a la Guinea Equatorial, emperò tanmateix era de Manacor i la ciutat així el sent i el reivindica. Va ser un 15 de febrer de 1995 quan morí, d'un càncer. El fill d'en Toni 'Cremat' té un carrer a Manacor, emperò la seva obra, la seva cançó, la seva genialitat es dilueixen amb el pas del temps.

Els intents de reivindicar la figura de D'Efak no són nous. Fa uns anys, una campanya popular demanà posar el nom de l'artista al nou Auditori de Manacor, emperò la iniciativa no obtingué el suport de l'equip de govern municipal, format per PP i AIPC i amb Toni Pastor com a batle.

Ara, Xítxeros amb Empenta, amb la col·laboració de la delegació de Manacor de l'Obra Cultural Balear i Art Coolactiu, han unit esforços per commemorar el vintè aniversari de la mort de Guillem d'Efak però també, i sobretot, per recordar-lo, per donar a conèixer la seva figura i la seva obra, per reivindicar-lo com a "referent cultural indispensable d'aquesta terra", en paraules de Sebastià Adrover, de Xítxeros amb Empenta. '20 anys 20 dies' és també una oportunitat per donar a conèixer el bruixot als més joves: "dels 40 anys per amunt tothom sap qui és, emperò el sector juvenil ens ha quedat més despenjat", reconeix Adrover.

D'Efak va ser cantant, va ser poeta, rapsode, actor, va ser cofundador dels Setze Jutges i és per això que la reivindicació de la seva obra que és '20 anys 20 dies' pren moltes de les formes del seu art. Els actes, que es repartiran durant 20 dies, començaran dilluns dia 9 de febrer amb una exposició col·lectiva a la Torre de ses Puntes de Manacor amb el títol 'El regne enmig del mar', parafrasejant un dels seus poemes. La seguirà una xerrada dimarts dia 10 a càrrec de Bartomeu Mestre 'Balutxo' sota el títol 'Balada d'en Guillem d'Efak'. L'acte central en homenatge a Guillem Fullana i Hada d'Efak es farà diumenge dia 15 de febrer a les 18.15 h a l'Auditori de Manacor, poc abans que comenci el concert 'Siau qui sou', a càrrec de la banda de música de Manacor i amb la col·laboració de Bartomeu Mestre, Biel Majoral, Delfí Mulet, Gabriel Oliver i Maria Rosselló.

No hi faltarà tampoc Marcel Pich, qui canta Guillem d'Efak des de fa mesos arreu del territori; serà dia 20 a l'Espai Na Camel·la. Dissabte 21 de febrer, les activitats van dirigides als més petits amb una diada infantil per conèixer qui era el bruixot, amb contacontes i xocolatada. Cinema, poetes i glosadors i el concert de Projecte d'Efak, amb Joana Gomila i Miquel Perelló, que es tornaran a ajuntar per retre homenatge al rapsode i per cloure els 20 dies de reivindicació de la cultura que aportà el manacorí.

L'organització de '20 anys 20 dies' s'ha impulsat i organitzat al marge de les institucions i és "totalment autogestionada, per tal de fomentar la importància de la reivindicació de la cultura popular", han explicat aquest dilluns durant la presentació de la campanya. Volen que sigui "un homenatge a la vida, obra i testimoni de Guillem d'Efak, donar a conèixer i divulgar el bruixot a la resta de Mallorca i dels Països Catalans, i fer veure que, en dies difícils, l'obra del manacorí és un cant a la vida i a la diversitat, que Manacor és un empelt de diverses cultures i que Guillem d'Efak no era negre, ni blanc, que era mallorquí".

"Mallorca ha de donar una resposta adequada, sobretot el dia que fa 20 anys que morí Guillem d'Efak, per això aspiram a omplir l'auditori; és una ambició legítima", ha assegurat Jaume Riera, president de l'OCB Manacor. Mònica Pastor, la vídua de D'Efak, ja ha confirmat als organitzadors que està molt il·lusionada i que hi assistirà, juntament amb alguns representants de la cultura catalana.

stats