PENSAMENT POLÍTIC
Balears 08/07/2017

Darder-Mascaró, laboratori d’idees

Les fundacions impulsades per MÉS esdevenen un cos únic per influir en el debat públic

Rafel Gallego
2 min
Les fundacions convidaren Aina Torres per presentar el llibre sobre Montserrat Roig. / FUNDACIONS

PalmaDesprés de més d’un any de feina conjunta, de crear sinergies i de consolidar els fonaments de la ‘casa comuna’, la Fundació Emili Darder, que va impulsar el PSM, i l’Ateneu Pere Mascaró, creat per membres d’Iniciativa-Verds, oficialitzaran la setmana que ve la seva conversió en espai únic.

Tot i que estatutàriament continuaran existint els dos organismes, a la pràctica actuaran com un sol ens i una marca: Darder-Mascaró.

L’objectiu de partida és afrontar “els reptes que el present i el futur del país demanen i ocupar un espai polític i social d’esquerra, ecologista, feminista i sobiranista”.

Les fundacions de MÉS per Mallorca començaran aquesta nova etapa presentant-se en societat dimecres que ve al centre sociocultural Can Alcover de Palma, en un acte en el qual participaran Joan Colom, Toni Marimon, Tona Pou, Antoni Ramis, Miquel Rosselló i Lila Thomàs.

Propostes

Es tracta d’un laboratori d’idees, d’un think tank que obrirà debats sobre qüestions d’actualitat claus per definir el futur de les Illes i que també nodrirà de propostes les formacions polítiques i el conjunt de la societat. El model econòmic, vinculat a la redefinició del model turístic, el mercat laboral, el teixit associatiu, el model língüístic i l’educació i la sanitat públiques seran temes a tractar.

Tanmateix, segons Miquel Rosselló, un dels portaveus de les fundacions, “s’avaluaran les experiències que tant des de les institucions democràtiques progressistes com des de la societat civil es posin en marxa per construir projectes alternatius”.

Un altre objectiu de la Darder-Mascaró serà la formació de quadres no només polítics, sinó també socials.

Multiplicar

Des de la Fundació Emili Darder i l’Ateneu Pere Mascaró es mostren convençuts que la unió de recursos humans, econòmics i materials suposarà més una multiplicació que no una simple suma, explica un dels responsables de l’Ateneu Pere Mascaró, Miquel Rosselló.

Àrees

D’altra banda, les àrees sobre les quals gravitarà l’activitat de les fundacions seran la d’anàlisi de la realitat i l’elaboració d’alternatives, per pensar millor la nostra realitat i contribuir als intents de transformar-la; la de debat i divulgació, per impulsar el debat democràtic a la nostra societat; la de formació, per contribuir a la formació de quadres socials; la de comunicació, amb l’objectiu de donar veu a “les opinions alternatives”; la de relacions sociopolítiques, per contribuir a crear xarxa cívica i social de pensament crític; la de la participació de les fundacions Darder – Mascaró dins entitats o plataformes plurals, per prendre part en peu d’igualtat en la lluita de les plataformes progressistes, i l’àrea d’administració, organització i funcionament.

Amb aquest marc, les fundacions Darder - Mascaró organitzaran tallers, jornades de debat, conferències sectorials i monogràfiques, i mantindran un contacte permanent amb les entitats que representen l’espectre ecologista, sindical, sobiranista i feminista del conjunt de les Illes.

El nou subjecte es finança amb aportacions de particulars i entitats privades, tot i que també optaran a línies de subvencions públiques, i funciona gràcies al voluntarisme dels seus membres.

stats