DARRERA ZONA HUMIDA DE PALMA
Balears14/07/2014

La darrera zona humida de Palma agonitza a cop de pala

La transformació de l’espai natural avança per la construcció del centre comercial

Mercè Pinya
i Mercè Pinya

PalmaEncaixonada entre l’aeroport de Son Sant Joan, un aparcament de cotxes de lloguer i l’autopista de Llucmajor -per darrere-, i els hotels de primera línia de la Platja de Palma -per davant-, el futur de les Fontanelles, la darrera zona humida de Palma, ja fa molt de temps que penjava d’un fil.

L’amenaça, fins ara, havia vingut sempre dels voltants, tallant les vies naturals del darrer reducte de l’antiga zona d’aiguamolls que un dia fou el Prat de Sant Jordi. El Palma Aquàrium, inaugurat el 2007, ja urbanitzava part de la finca.

Cargando
No hay anuncios

Però des de fa uns mesos, el bessó de la zona humida també ha començat a veure-se’n afectat. Les pales i les retroexcavadores entraren a la zona el mes de desembre passat i la seva acció per aplanar la superfície abans de construir-hi un macrocentre comercial de 75.000 metres quadrats i un aparcament de 3.500 places hi ha fet la resta.

Avui les Fontanelles ja estan irrecognoscibles. La vegetació ha estat en la major part arrabassada i, a simple vista, només s’hi pot veure un enorme pi, que podria ser aprofitat pel centre comercial, que té com a “font d’inspiració” la naturalesa de Mallorca i especialment la de l’espai natural de les Fontanelles, a més de l’obra pictòrica i escultòrica de Joan Miró, segons la promotora Unibail Rodamco.

Cargando
No hay anuncios

Abocador d’enderrocs

“Cap als anys 70, part d’aquest ric aiguamoll es va convertir en un abocador d’enderrocs i patí un enorme procés de degradació. Així i tot, aquest espai va resistir i fins ara encara conservava uns 325.000 m2 de zona humida”, recordaven des del GOB, que ha liderat la lluita per salvar la zona des del 1999. El 2007, després d’haver perdut la majoria municipal a Palma, Catalina Cirer, batlessa “en funcions”, va aprovar definitivament el projecte d’urbanització, en una decisió que va ser fortament criticada pel GOB i la patronal Pimeco, perquè, com es va dir, “feia molta mala olor”. El posterior Pacte de Progrés va fer una suspensió temporal de llicències, però no va modificar l’estatus jurídic de la zona humida. Amb l’arribada del PP, el conseller de Medi Ambient, Biel Company, ha elaborat un pla hidrològic que permet la urbanització d’aquesta zona humida.

Cargando
No hay anuncios

L’empresa promotora, que representa Guillem Alomar, va afirmar just abans del començament de les obres que respectaria totes les prescripcions formals que li ha requerit l’Administració, en concret la protecció de la població de Limonium, única a la zona. “Les tasques d’urbanització del parc de les Fontanelles incorporen les actuacions sol·licitades per les administracions derivades de l’avaluació d’impacte ambiental realitzat, del Pla rector aprovat per l’Ajuntament de Palma i del Pla de vigilància ambiental”, digué l’empresa.

El projecte generarà, segons els responsables, una inversió superior als 225 milions d’euros. Els promotors afirmen, per tal de respondre a les crítiques de l’impacte ambiental de la construcció, que es crearà una zona verda amb una superfície total de 216.000 m², set vegades superior al parc de les Estacions. Igualment, “s’ha previst la conservació, millora i ampliació de la zona humida (antigues salines abandonades), regenerant les condicions de l’ecosistema propi dels espais salins i revertint el procés de degradació que fins ara ha experimentat la vegetació d’aquesta zona”, han assegurat en més d’una ocasió els promotors, encapçalats per Guillem Alomar.

Cargando
No hay anuncios

A principi d’any, el grup ecologista GOB va presentar una denúncia penal davant la Fiscalia per les obres de les Fontanelles perquè considera que “incompleixen greument” el Pla de vigilància d’ambiental de Balears en matèria de residus tòxics i contaminació del sòl en una àrea protegida. Els ecologistes informaren el Ministeri Públic que “les obres no disposen d’un pla de gestió de residus, encara que és obligatori, segons estableix la normativa autonòmica”.