El fiscal anticorrupció: "Si no hem demanat una major pena per a Munar és perquè ja està condemnada"
El jurat no aprecia en el seu veredicte cap circumstància atenuant per a l'expresidenta del Consell i la declara culpable en el suborn de Can Domenge
PalmaEl tribunal popular assumeix les tesis del Ministeri Públic i no aprecia cap de les circumstàncies atenuants sol·licitades per la defensa de Maria Antònia Munar: confessió dels fets, reparació del dany causat i dilacions indegudes. Així la declara culpable d'haver-se posat d'acord amb el vicepresident del Consell de Mallorca Miquel Nadal i l'exconseller de Territori Bartomeu Vicens, també acusats en aquest cas, per exigir quatre milions d'euros a la promotora Sacresa a canvi de l'adjudicació del projecte de Can Domenge.
Els nou membres del tribunal popular recorden que Munar va presentar un escrit reconeixent els fets el mateix dia que començava el judici, que s'ha negat a contestar preguntes durant la vista oral i que no ha aportat cap dada rellevant. Pel que fa a la reparació del dany, apunten que els 150.000 euros que l'encausada ha ingressat al compte de l'Audiència "no representen una quantitat rellevant".
El jurat també rebutja que s'hagi produït un retard en la tramitació d'aquesta causa, el tercer dels arguments que ha fet servir la defensa per demanar una rebaixa en la petició de pena per a l'expresidenta del Consell i d'Unió Mallorquina. Així, el tribunal popular considera que 22 mesos d'instrucció "són un termini raonable a la vista de la magnitud del cas, en el que s'han investigat 76 comptes bancaris, escorcollat domicilis, caixes de seguretat i s'han enviat comissions rogatòries a Andorra".
"Mereixeria una petició de pena encara major"
A la vista de la decisió del jurat, el fiscal anticorrupció, Juan Carrau, ha demanat per a Maria Antònia Munar la mateixa pena que ja va demanar durant el judici: quatre anys de presó, set milions de multa i la seva inhabilitació per un període mínim de cinc anys i un màxim de 10. Carrau entén que l'expresidenta del Consell "no mereix cap circumstància atenuant, atès el valor econòmic del suborn, la transcendència social, la seva posició social i la jerarquia que mantenia".
En la seva intervenció durant la vista, el fiscal ha anat més enllà i ha assegurat que "si no es va demanar una major pena –per a Munar– és perquè ja està condemnada i està complint penes que sumen més d'11 anys de presó. La gravetat dels fets és tan important que mereixeria fins i tot un increment de la petició de pena".
Per la seva banda, l'advocat de Maria Antònia Munar, Jesús Villamor, ha sol·licitat una pena màxima d'un any de presó. Villamor ha recordat que l'expresidenta d'Unió Mallorquina ja va ser condemnada, l'any 2013, a 6 anys de presó per l'adjudicació fraudulenta del concurs de Can Domenge. El lletrat entén que si el judici de les dues causes s'hagués fet conjunt, la condemna no hauria estat tan elevada.
El tribunal del jurat també ha declarat culpables els altres quatre acusats: Miquel Nadal, Bartomeu Vicens, l'empresari Román Sanahuja i l'intermediari Miquel Llinàs. Els tres darrers han mostrat la seva conformitat amb les penes sol·licitades, és a dir, un any i sis mesos de presó i una multa de dos milions per a Vicens; una pena de presó substituïble per multa de 64.735 euros per a Sanahuja; i per a Miquel Llinàs, una altra de substituïble per 8.100 euros.
Per contra, el Ministeri Públic reclama per al vicepresident del Consell una pena d'un any i 10 mesos de presó i multa de tres milions d'euros, mentre que la defensa demana un any de reclusió.
Ara, la magistrada que ha presidit el tribunal popular fixarà les penes per a cadascun dels acusats.