Decreixement turístic, sobiranisme i reapropament a les bases: els pilars de Camargo per liderar Podem
La candidatura que, oficiosament, encapçala la secretària política presenta el seu document polític per a les primàries
PalmaConstruint Podem, la candidatura a les primàries de la formació dels cercles que molt presumiblement encapçalarà l'actual portaveu parlamentària, Laura Camargo, ha fet públics aquest dilluns els esborranys dels tres documents (polític, organitzatiu i feminista) amb els quals intentarà convèncer la militància en les eleccions internes que es realitzaran a principis d'octubre.
El document polític descarta, ja en la primera pàgina, la possibilitat d'entrar de manera immediata al Govern –opció que defensa l'actual secretari general, Alberto Jarabo–. El motiu, segons afirmen, és que en l'any i mig que queda de legislatura la formació no tindria “una capacitat real per generar canvis que no siguin merament cosmètics”. Les crítiques, indirectes, a l'actual secretari general no acaben aquí. “Els cops de timó i la manca d'una estratègia fan necessari un lideratge que pugui obeir als debats reals que tenen lloc a la societat”, diu el document. “Pensam que per això –hi afegeix– s'han de construir mecanismes efectius de participació i no només rendir comptes una vegada preses les decisions”.
Autocrítica o crítica als adversaris?
Els 'camarguistes' fan autocrítica i admeten que “el partit ha perdut una part de la seva essència i d'allò que originalment vam plantejar, amb òrgans de direcció que han anat quedant aïllats de les bases”. Així, insisteixen a criticar els “hiperlideratges que fan que les decisions importants s'allunyin cada cop més dels militants i amb uns cercles que tenen cada vegada menys pes dins l'organització”.
En aquest capítol, també fan esment a “esmenar errades polítiques”. Tot seguit, afirmen que “la decisió sobre el desdoblament del tram Llucmajor-Campos és un exemple d'una decisió que entra en col·lisió amb els principis ecologistes del partit i que hem d'esmenar col·lectivament”.
Decreixement, canvi de model i sobiranisme
El replantejament del model econòmic i especialment el del turisme és un dels grans eixos a partir del qual s'articula el 'full de ruta' de la candidatura. En aquest sentit, un dels grans objectius que es marquen és “frenar la creixent turistització de la nostra societat que ens converteix en un territori de serfs i serves”. En aquest sentit, aposta per “deixar de banda la teoria de la decantació, segons la qual, si als de dalt els va bé, qualque cosa pot passar amb els de baix”.
Construint Podem aposta per “un model d'economia desmaterialitzada, començant per la cultura i el coneixement”, dos factors, assenyalen, “que han d'ocupar un espai fonamental dins l'economia balear i no exigeixen una gran quantitat de recursos naturals per dur-la a terme”.
El document aborda també els efectes del lloguer vacacional, si bé evita l'expressió 'emergència habitacional', que tanta guerra va donar durant les negociacions per a la regulació del lloguer turístic. Amb tot, ja no només assenyala la “forta pressió” a Palma i a l'illa d'Eivissa sinó que també fa referència a Menorca, “on els preus del lloguer també s'han apujat en el darrer període”.
També es fa referència a la necessitat d'emprendre una necessària transició energètica, però ho fa des d'un punt de vista molt proteccionista, territorialment parlant. “Mentre hi hagi teulades buides, és absurd plantejar el consum de més territori per a grans instal·lacions amb impacte paisatgístic”, assegura.
Pel que fa als aspectes més identitaris, el document apel·la al “desenvolupament de la realitat nacional de les Illes”. En aquest sentit, asseguren que l'Arxipèlag necessita “un finançament just, un Règim Especial (REIB) i un nou encaix de la insularitat dins l'Estat”, reivindicacions que cal abordar “des d'una perspectiva sobiranista dins un projecte plurinacional per al país”. En aquest sentit, però, aposten també per una transició de les “societats-mosaic que s'han desenvolupat a les nostres illes” cap a una “societat mestissa on l'orgull per les especificitats illenques no ens ceguin a l'hora de construir eines de cooperació i desenvolupament comú i on ser nouvingut sigui també un orgull”.
Finalment, el document també fa referència a les qüestions de memòria històrica: “Tancar ferides és una prioritat i la ferida més notòria és el monòlit feixista de la Feixina, que s'ha de tombar abans del 2019”.
La publicació dels tres esborranys obre un període de presentació d'esmenes que finalitzarà aquest dissabte amb un acte en què es votaran, i es tancarà així el document definitiu. En declaracions a l'ARA Balears, Camargo ha assenyalat que encara no té previst anunciar oficialment la seva candidatura aquesta setmana.