Els degans de les facultats de medicina reclamen que no s'obri la de Balears

Asseguren que a l'Estat hi ha el doble de facultats que a la mitjana de la Unió Europea. Critiquen els "objectius localistes" i consideren que cal reduir l'oferta MIR els propers anys

La UIB pitja l’accelerador per medicina amb el pacte dividit
M.g.
17/03/2016
2 min
Regala aquest article

PalmaEl conflicte sobre la creació de la nova facultat de medicina a la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha arribat a tot l'Estat. Els degans espanyols, així com diverses organitzacions mèdiques, han recalcat en un comunicat la seva posició contra l'obertura de la facultat.

Els degans de la resta de facultats d'aquesta especialització asseguren que és transcendent "garantir als metges una formació de qualitat". En el comunicat on exposen els seus motius es recorda que "l'etapa d'especialització és necessària" en la medicina i que, això "suposa de 10 a 11 anys de formació". En aquest sentit, el col·lectiu de medicina critica que si no s'assegura que els alumnes puguin completar aquest tipus de formació, "estarem generant una enorme frustració a joves que haurien pogut assolir l'excel·lència a altres sectors".

Pel que fa al nombre de places noves a les universitats, el col·lectiu recorda que s'han de controlar. Ho fa basant-se en la legislació vigent, que assumeix que s'han d'establir límits màxims d'admissió d'estudiants. En aquest sentit, afegeixen que s'ha arribat als 7.000 estudiants per les actuals 40 facultats. És a dir, aquesta xifra s'allunya, defensen, de la ràtio recomanada per l'OMS d'un estudiant per cada 10.000 habitants. De fet, recorden, Espanya té el doble de facultats de medicina que la mitjana de la Unió Europea.

Altres solucions

Els degans i col·lectius de medicina de l'Estat asseguren que es preveu una disminució progressiva de l'oferta MIR en els propers anys. Expressen, en aquest sentit, la necessitat de reduir l'accés a les facultats.

"L'obertura d'una facultat de medicina suposa una elevada inversió i una important responsabilitat per la Universitat", relata el comunicat. Els degans critiquen els "objectius localistes" i que "no es poden permetre improvisacions". El col·lectiu proposa que se cerquin altres tipus de solucions, com ara crear convenis amb facultats ja existents, per evitar la "innecessària i inconvenient" obertura de la facultat.

Comunicat del Fòrum de la professió mèdica d'Espanya
stats