LABORAL

Un 40% dels treballadors públics a les Balears és interí

UGT ha presentat al Parlament un informe sobre la temporalitat i reclama una convocatòria extraordinària d'oposicions

SERGIO PÉREZ
Montse Terrasa
09/01/2017
2 min

PalmaUn 40% dels treballadors públics a les Balears és interí, una taxa molt superior al 12% que hi havia abans de la crisi econòmica i a les xifres d'altres comunitats autònomes, segons ha posat de manifest aquest dilluns UGT.

El sindicat ha presentat un informe al Parlament amb les xifres de temporalitat en el sector públic amb l'objectiu que promogui davant el govern central una convocatòria extraordinària d'ocupació amb la qual es doni estabilitat a les prop de 12.000 places cobertes de manera temporal.

L'informe d'UGT posa en relleu que dels 31.230 empleats públics, 11.798 són interins o eventuals.

Segons l'àmbit o la institució, també hi ha diferències pel que fa al nombre d'interins. En el sector públic instrumental (empreses públiques, consorcis, etc.) hi ha un 85% de treballadors temporals i el Consell de Mallorca també té fins a un 65% de treballadors que no són fixos.

L'origen del problema

Miguel Ángel Romero, secretari general de la Federació de treballadors de serveis públics d'UGT, ha culpat d'aquesta situació els diferents governs que han retallat l'oferta d'ocupació pública amb baixes taxes de reposició d'efectius, fet que ha propiciat un abús de la contractació temporal.

Aquestes condicions han afectat especialment les Balears, que són considerades per molts funcionaris de l'Administració General de l'Estat (AGE) com "un lloc de pas". En aquest punt, Romero remarca que si la taxa estatal d'interinatge és d'un 2,69%, a la nostra comunitat aquesta xifra es dispara fins a un 40%.

Les Illes, a part de l'elevada temporalitat en el sector públic, també destaquen perquè se situen a la coa en nombre de funcionaris per habitant. "Hi ha una borsa de precarietat que s'ha de resoldre", ha afirmat Romero.

Les limitacions establertes pel govern central en les diferents lleis de pressupostos generals ha impedit que institucions com la UIB o ajuntaments amb superàvit hagin pogut contractar més personal fix, ha denunciat Romero.

Diferents àmbits

Depenent de la institució pública, la taxa de treballadors temporal varia. Així, Consell de Mallorca i IMAS tenen un 65% d'interins, mentre que l'Ajuntament d'Alcúdia o de Calvià registren un 14%.

En sanitat, l'IB-Salut té un 38,52% d'interins. En Educació, en el cos de mestres, hi ha un 18,7% de treballadors interins, mentre que a la resta de cossos docents és d'un 39,8%.

En l'àmbit educatiu, a Formentera el percentatge d'interins puja al 58,40%; a Eivissa, al 40,80%, i al 36,40 a Menorca.

En Serveis Generals, a les Balears hi ha un 25,9% de funcionaris interins i un 37% de treballadors temporals en la plantilla de personal laboral.

Convocatòria insuficient

Com a conseqüència de la baixa reposició d'efectius els darrers anys, ha comentat Jordi Crehuet, secretari d'Acció Sindical, la convocatòria d'oposicions que ha anunciat el Govern balear, especialment en Educació i Sanitat, no cobrirà el 30% de les places temporals.

A més a més, i segons han remarcat sentències del Tribunal de Justícia de la UE, els treballadors interins sofreixen una discriminació respecte del personal fix en matèria d'indemnitzacions, destaca l'informe d'UGT.

El sindicat proposa que, a més de la mesura extraordinària de contractació, s'han d'incloure controls per tal que el personal temporal no superi el 5% de les places públiques.

stats