Detecten canvis biològics en la gamba vermella de la Mediterrània
Un estudi científic revela diverses modificacions en la reproducció d'aquest crustaci
Un estudi científic revela que el canvi climàtic afecta la reproducció i la morfologia natural d'aquest crustaci tan popular a les nostres aigües. Els científics han utilitzat diversos models estadístics a partir de bases de dades biològiques i oceanogràfiques adquirides mensualment per l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) durant més de dues dècades.
L'estudi s'ha centrat en l'anàlisi del pes i la talla de la gamba, ja que un major augment de la massa corporal és indicatiu d'un major cúmul de reserves de greixos i proteïnes en el múscul. Concretament, es va analitzar l'acumulació de reserves durant el període hivernal i la condició durant el període de reproducció i posta a l'estiu, en relació amb paràmetres com els canvis de la temperatura, la salinitat i l'oxigen dissolt en les capes d'aigua més profunda (entre 200 i 800 metres de profunditat).
Aquestes dades es varen estudiar juntament amb variables climàtiques i oceàniques de dades de producció fitoplanctònica a la capa d'aigua a nivell de la mar derivada d'imatges per satèl·lit i de dades d'índexs climàtics atmosfèrics, com l'oscil·lació de l'Atlàntic Nord (NAO) i l'índex del clima de l'Atlàntic Oriental (EA), que han augmentat la freqüència i la intensitat de fluctuació en les darreres dècades en paral·lel al canvi climàtic.
Els resultats
Les conclusions evidencien una clara relació entre la temperatura, la salinitat i l'oxigen i els índexs del clima amb la condició biològica de la gamba. Els millors resultats varen relacionar la pèrdua de condició del crustaci amb l'augment de salinitat de l'Aigua Llevantina Intermèdia (ALI) i amb valors positius de l'índex de l'Atlàntic Oriental (EA) a la conca algeriana, al sud-est de l'arxipèlag balear.
L'ALI és una capa d'aigua que s'estén entre els 300 i els 600 metres de profunditat i que sembla estar sofrint un procés de salinització atribuït al canvi climàtic, que es podria veure accentuat en períodes secs (poc plujosos) i més càlids que corresponen a valors positius d'EA.
No obstant això, a la conca balear, al nord-oest de l'Arxipèlag, aquest efecte de salinització no ha estat determinant i la fluctuació observada en la condició reproductiva de la gamba durant el seu període de posta (a l'estiu) possiblement depengui d'un conjunt de factors oceanogràfics i biològics influenciats per les característiques topogràfiques i dinàmiques de la conca. La hipòtesi dels investigadors relaciona la disminució de la condició biològica en períodes en què augmenta la salinitat en l'aigua profunda.
L'estudi ha estat realitzat per investigadors del Centre Oceanogràfic de les Balears de l'IEO i de l'Institut de Ciències de la Mar del CSIC, en col·laboració amb experts del Departament de Matemàtiques de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i del Sistema d'Observació Costanera (SOCIB).