Balears11/04/2017

La policia acusa d'estafa a dos professors de la UIB per la venda d'un fals medicament contra el càncer

L'operació policial, que ja ha provocat cinc detencions, investiga una presumpta estafa per valor de 600.000 euros

A.s. / J.v.
i A.s. / J.v.

PalmaLa Policia Nacional ha anunciat aquest dimarts la detenció de cinc persones, entre les quals hi ha dos professors de la UIB, que, presumptament, han estafat més de 600.000 euros amb un fals medicament contra el càncer anomenat Minerval. Segons ha pogut saber l’ARA Balears, aquestes persones van ser detingudes dijous i aquell mateix dia van ser posades en llibertat amb càrrecs. Se’ls imputa un delicte continuat d’estafa agreujat. La identitat dels dos arrestats encarta no ha transcendit si bé aquest mitjà ha pogut saber que formen part del Departament de Biologia.

Segons el comunicat policial, més d’una desena de persones ja han denunciat haver estat víctimes de la suposada estafa. Alguna d’elles hauria pagat més de 25.000 euros pel tractament. Segons la policia, “els arrestats feien valer la condició de professors universitaris per atorgar major credibilitat al seu producte” i haurien fet servir les instal·lacions de la UIB per dur a terme les seves investigacions. Fonts policials han assenyalat a aquest mitjà que, a banda dels dos professors, també han estat arrestats dos treballadors d'una fundació a través de la qual s'haurien articulat els pagaments.

Cargando
No hay anuncios

La cinquena arrestada seria una dona que hauria actuat com a gerent de tot l'entramat. Aquestes fonts assenyalen que, tot i que hauria utilitzat l'empresa Lipopharma, amb seu al Parc Bit, per a comercialitzar el producte, no estava vinculada contractualment a l'empresa ni a la fundació.

Una fundació com a pantalla

Cargando
No hay anuncios

Els acusats, sempre segons el relat policial, “s’aprofitaven de la situació dels malalts i els seus familiars” i els oferien un producte que curaria la seva malaltia, fent-los abonar quantitats elevades a través de la Fundació Marathón, una entitat sense ànim de lucre amb seu a Palma. La fundació hauria emmascarat la venda del producte com una donació voluntària per a la investigació, “camuflant el que realment era: la compra d’una substància sense efectes curatius", segons la nota policial.

La investigació del producte, l’envasat i la seva tramesa per a la venda a diferents indrets de l’Estat es realitzava a dependències universitàries. Els compradors havien d’acudir a dependències universitàries per rebre la informació i obtenir el producte.

Cargando
No hay anuncios

Els acusats no només haurien venut de manera il·legal un fals medicament contra el càncer sinó que, actualment, intentaven comercialitzar un medicament contra l'Alzheimer.