CONFLICTE EDUCATIU

El director imposat de l'Institut de Sineu claudica i dimiteix

Pere Mas demana a Educació que revoqui el seu nomenament després que el claustre i el consell escolar del centre n'haguessin demanat la reprovació

Els alumnes organitzaren una plantada al setembre per mor que el curs havia començat sense horaris. M. BONNÍN
Mercè Pinya
26/03/2015
3 min

PalmaLa situació de tensió a l'IES Sineu arran de la imposició de l'equip directiu per part del Govern ha arribat a cotes insostenibles. Tant és així que aquest dimarts el director del centre, Pere Mas, va anunciar davant el claustre de professors que ha sol·licitat a la Conselleria d'Educació que revoqui el seu nomenament com a director.

Pere Mas ha rebut l'oposició del claustre i de la comunitat educativa de l'institut d'ençà que l'equip de Joana Maria Camps i Guillem Estarellas varen propiciar-ne el nomenament com a director per a aquest curs 2014-15, tot i haver suspès el procés de selecció per a aquest càrrec. Mas havia estat alt càrrec de la Conselleria d'Educació a principi de legislatura amb Rafel Bosch com a conseller. L'anterior equip directiu de l'IES Sineu, encapçalat per Rafel Crespí, havia dimitit durant el curs passat arran del conflicte educatiu i de la imposició del TIL.

La dimissió de Mas es produeix després que aquest mes de febrer 60 professors del centre sol·licitassin la convocatòria d'un claustre extraordinari per tractar un únic punt: la dimissió del director i encetar un procés per a l'elecció d'un nou equip directiu. El claustre extraordinari, que tingué lloc dia 25 de febrer, aprovà la proposta amb un 91% dels vots.

Aquest acord s'elevà al consell escolar de l'institut el 17 de març, en què la proposta de demanar a la Conselleria d'Educació que revoqui el nomenament de Pere Mas i que s'elegeixi una nova directiva consensuada amb la comunitat educativa també tirà endavant. En l'acord del consell escolar es parla concretament que “la direcció de l'IES Sineu no representa adequadament el centre educatiu, atès que no té la confiança i el suport necessaris dels diferents sectors de la comunitat educativa”, i que “la direcció de l'IES Sineu no dirigeix ni coordina adequadament les activitats del centre educatiu”.

Acusacions d'un delicte d'assetjament

Una tensió extrema ha acompanyat tot aquest procés, ja que, just abans de la votació de la proposta del claustre de professors, l'equip directiu presentà un dur document amb greus acusacions als docents. Concretament, l'escrit assegura que, d'acord amb la consulta feta a “diversos juristes”, aquests estarien fent “mobbing ascendent”, és a dir, a un superior. El document fins i tot anomena l'article 73.1 del Codi Penal, que estableix que “es considerarà delicte la realització reiterada d'actes hostils o humiliants que, sense arribar a constituir un tracte degradant, suposin un greu assetjament a la víctima”.

Mas i el seu equip directiu asseguren en l'escrit que no se'ls deixa “marge d'actuació demanant la dimissió del director a l'apartat de precs i preguntes de tots els claustres”, acusen els docents de “promoure una sentada [sic] dels alumnes a principi de curs contra l'equip directiu avisant alguns periodistes (...) amb l'única finalitat de desacreditar públicament la feina de l'equip directiu”, o de “pressionar i amenaçar altres membres del claustre perquè no ajudin l'equip directiu”, per la qual cosa consideren que l'equip directiu pateix “un assetjament que res no té a veure amb la nostra gestió i que té per únic objectiu l'abandonament dels nostres càrrecs”.

Pere Mas no ha volgut fer declaracions a l'ARA Balears i l'únic que ha volgut dir és que “m'han dit que no puc donar explicacions”.

Votació al maig

Fonts de l'IES Sineu asseguren que el director dimissionari exposà en un claustre fet el novembre passat que el proper mes de maig sotmetria a votació la seva gestió per decidir si continuava o no. Tanmateix, la “situació excepcional i anòmala” que viu el centre, com exposa el consell escolar, i que “ha derivat en un curs escolar totalment atípic, amb nombroses incidències i en el qual s'ha generat un clima d'incertesa, malestar i desassossec”, ha accelerat els esdeveniments. Des del centre s'interpreta la decisió de Mas de fer cas a la petició del consell escolar com un gest de bona voluntat per temperar la situació. Ara la pilota és damunt la teulada de la Conselleria d'Educació.

stats