Es dispara la contaminació per ozó 'dolent' a les Illes Balears

Ecologistes en Acció demana que el Govern redacti els Plans de Millora de la Qualitat de l'Aire

El port de Maó, 
 L’històric gran port
Ara Balears
19/04/2017
2 min

PalmaEcologistes en Acció ha denunciat aquest dimecres que s'ha disparat la contaminació per ozó troposfèric a les Balears a causa de "l'intens trànsit rodat, marítim i aeri que suporten les Illes i l'increment del consum d'electricitat produïda en centrals tèrmiques per l'inici de la temporada turística".

El valor objectiu per la protecció de la salut humana s'ha "desbordat" durant el 2017, segons les dades de les estacions de control d'Alcúdia o Parc Bit a Mallorca, Pous o Sant Lluís a Menorca i Ca’n Misses o Dalt Vila a Eivissa. La normativa diu que aquests valors no han de superar els 120 micrograms d'ozó per metre cúbic d'aire, mesurats en períodes de 8 hores, més de 25 dies a l'any.

Els ecologistes demanen prendre "les mesures necessàries per evitar que es repeteixi un episodi tan perllongat de contaminació per ozó" i que haurien d'incloure la limitació del trànsit urbà i interurbà, a més del funcionament de les centrals termoelèctriques. Segons l'organització, "el Govern acumula més d'una dècada de retard en la redacció dels Plans de Millora de la Qualitat de l'Aire", que són obligatoris des de 2004.

La situació més greu es va produir a Menorca el 19 de març, quan es va arribar a una mitjana horària de 185 micrograms d'ozó per metre cúbic. Segons explica Ecologistes en Acció, es va incomplir la normativa sobre la qualitat de l'aire que obliga a informar la població que prengui mesures d'autoprotecció si el llindar supera els 180 micrograms per metre cúbic.

L'ozó troposfèric, conegut com a ozó 'dolent', és el contaminant que més afecta les Illes Balears a causa de l'increment de les temperatures mitjanes i de les situacions meteorològiques extremes durant la primavera i l'estiu, com a resultat del canvi climàtic.

Inhalar-lo provoca un increment dels riscos de malalties respiratòries agudes i reducció de la funció pulmonar, a més d'un agreujament de patologies cardiovasculars. L'ozó troposfèric és també perjudicial per a la vegetació, ja que danya els boscos i redueix la productivitat dels cultius.

stats