Diumenge a la nit la borrasca explosiva 'Ana' causarà fortes ventades arreu de la Península
Es tracta d'una ciclogènesi explosiva, una pertorbació profunda, que posa a les Illes en alerta taronja per fortes ventades a partir de dilluns
Barcelona/PalmaEls mapes ja fa alguns dies que es fan ressò de la gestació i aprofundiment d'una borrasca que, entre diumenge i dilluns, promet causar un bon enrenou meteorològic a la Península Ibèrica i França.
El terme per definir aquest procés de gènesi és el de 'ciclogènesi explosiva', un mot certament mediàtic -d'aquells que asseguren bons titulars-, però que en realitat no convé menystenir pel fet de fer referència a un tipus de borrasques que poden produir un gran impacte de béns i persones.
Una ciclogènesi explosiva és una borrasca que s'aprofundeix molt ràpidament, amb una variació de més de 24 hPa en menys de 24 hores al seu centre, i que es caracteritza pel fet de generar fortes ventades.
La pertorbació en qüestió s'ha batejat amb el nom d''Ana'. Les agències encarregades d'ara en endavant de posar nom a les borrasques profundes que puguin afectar la Península Ibèrica i França, i causar impactes, són MétéoFrance, l'Institut Portuguès del Mar i l'Atmosfera (IMPA) i l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). El Regne Unit i Irlanda fan quelcom similar des del 2015 per a les pertorbacions que afecten el seu àmbit.
'Ana' encara no és una realitat, està previst que comenci a definir-se diumenge de bon matí a l'oest d'Irlanda, i que vagi guanyant empenta amb el pas de les hores. Diumenge al vespre el seu centre assolirà una pressió de només 968 hPa, i s'ubicarà damunt l'Atlàntic, al sud e les costes de Normandia.
La seva arribada es preveu que diumenge impliqui ventades molt enèrgiques del sud-oest al centre i el nord de la Península Ibèrica, amb ratxes que podran superar fàcilment els 100 km/h, especialment a l'entorn del Sistema Ibèric i en zones altes de la Meseta i el Sistema Cantàbric. Les Balears, juntament amb Catalunya, Múrcia i Alacant estan en alerta taronja a partir de dilluns, ja que s'esperen ratxes de vent "molt fortes" que podrien provocar ones de fins a sis metres.
A les Illes s'esperen pluges a partir de diumenge, tot i que no es preveu que siguin fortes. Tanmateix, i segons les previsions de l'AEMET, el proper dimarts seguirà ploguent a a Galícia i el Cantàbric, arribant fins al nord de Canàries i "probablement" a les Balears. Per al dimecres, les pluges es desplaçaran al nord de la Península, tot i que afectaran segurament a la resta del país i s'espera que a partir de divendres la probabilitat de precipitacions sigui molt més alta a les Illes, l'Estret i la vessant atlàntica.