HABITATGE

Dues famílies al dia es troben en perill de desnonament

L'Ajuntament de Palma ha fet una valoració positiva del primer any de funcionament de l'Oficina antidesnonaments, però adverteix que el problema no s'ha eradicat

LLUITA DIÀRIA
 La PAH va frenar la notificació d’un desnonament dijous a Nou Barris, a Barcelona.
Martí Gelabert
19/07/2016
2 min

PalmaNomés quatre famílies han quedat sense casa a Palma des de la creació de l'Oficina antidesnonaments, ara fa un any. N'és la valoració que ha fet el regidor de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne de l'Ajuntament, Antoni Noguera, després d'explicar les necessitats de la creació de l'ens. "Volíem plantar cara a l'estafa més gran de la crisi: que et treguin de casa", ha entonat aquest dimarts Noguera.

Tot i així, les dades de desnonaments a Palma encara se situen en un índex molt alt: cada mes s'obren 60 expedients nous; és a dir, cada dia hi ha dues persones en risc de no poder tenir un habitatge digne. A més a més, Noguera ha volgut reivindicar una de les problemàtiques més insistents: l'alt nombre d'habitatges buits. En concret, ha recordat que l'estat espanyol concentra una tercera part de les llars buides a Europa, uns tres milions. Des de Palma, Noguera ha explicat que Cort ha invertit 350.000 euros per reformar aquest tipus de pisos del Camp Redó, que des del 2010 són propietat de l'Ajuntament i han estat en desús.

Alternatives als desnonats

En total, a l'Oficina antidesnonaments s'han tramitat des del juliol passat 774 expedients. Un total de 237 tenien data de desnonament. 47 han estat hipotecaris, dels quals s'han aturat tots menys quatre. La resta són per problemes amb els lloguers (168) i per ocupació il·legal (22). Si bé és cert que la gran part dels desnonaments per lloguer s'han realitzat, l'Oficina antidesnonaments ha trobat una alternativa perquè les famílies no quedassin al carrer.

Ara bé, el missatge de Cort és contundent: el problema es troba, sobretot, en els lloguers. Des de l'oficina s'han donat, en total, 30.000 euros d'ajudes per pal·liar aquesta situació. El nombre d'expedients que arriben a l'ens amb data de llançament és del 71% en aquests casos. De les gestions realitzades amb les famílies, Cort ha aconseguit ajornar 107 desnonaments de lloguer, ha oferit 30 habitatges alternatius i un total de 14 famílies s'han beneficiat de lloguer social patronat. També en 19 casos hi ha hagut mediació amb el propietari, mentre que en 34 s'han donat ajudes econòmiques.

Pel que fa a les famílies amb llançaments per execució hipotecària, l'oficina ha oferit un habitatge alternatiu a quatre, una moratòria a 15 i lloguer social amb el banc a 19. En un dels casos s'ha traslladat a Palma Habitada, programa que ha tornat a posar en ple funcionament l'Ajuntament després que la legislatura passada s'hagués retallat.

Increment del preu dels lloguers

Per part seva, el batle José Hila ha posat en valor la necessitat de potenciar el lloguer social. El problema principal és l'encariment del preu dels lloguers per causa del lloguer vacacional. En aquest sentit, Hila ha explicat la necessitat de "treballar amb el Govern perquè es reguli" aquest tipus de lloguer i que s'han de "trobar equilibris". D'aquesta manera, aposta perquè es faci legal per tal que totes les parts puguin tenir els seus drets assegurats.

Tant Hila com Noguera també han fet èmfasi en la prevenció de desnonaments que s'han realitzat des de l'oficina. En aquesta direcció, celebren l'èxit amb el codi de bones pràctiques. Per part dels bancs, s'ha anunciat que BMN Sa Nostra ha oferit 29 habitatges, ara ocupats, i pels quals s'ha de trobar una solució.

stats