A Eivissa, les zones verdes són el nucli dels barris nous
Aquests darrers anys, ha aparegut un element que, als nous barris que es projecten, s’ha convertit en necessari: els parcs i zones verdes
EivissaLa ciutat d’Eivissa és la mostra dels canvis que durant dècades ha patit l’ideal d’urbanisme al llarg dels segles. Des dels carrerons estrets i amb pronunciades pujades i baixades a l’interior de les mirades del segle VI fins a l’Eixample de mitjan segle XX, la manera de construir les ciutats ha canviat molt.
Aquests darrers anys, ha aparegut un element que, als nous barris que es projecten, s’ha convertit en necessari: els parcs i zones verdes. A diferència de Palma, els ajuntaments consideren que als municipis d’Eivissa “el que es podria considerar com a pulmó verd no existeix perquè no és necessari”. Així ho expliquen des de l’Ajuntament de Santa Eulària, el qual recorda que estan envoltats de camp i que la mida dels nuclis urbans “no és tan gran com perquè calgui un espai verd que ajudi a millorar la qualitat de l’aire, oferir zones de descans i un entorn una mica més natural que l’asfalt”.
Tot i això, a la UA-04, el darrer barri projectat per l’Ajuntament a la zona de Cas Capità i que va ser presentat l’estiu passat, sí que es preveu com a nucli de la nova àrea residencial “una gran zona de jardins que connecta el carrer Sant Joan amb el passeig Marítim”. Aquest indret estarà fet amb materials naturals i reciclables que emprarà un sistema de terrasses o bancals per superar el desnivell que hi ha entre un punt i l’altre. Constarà d’una zona de pas, definida per una passarel·la de fusta i una gran pèrgola amb plantes de guia mediterrànies que permetran tenir un sostre vegetal per fer un espai d’ombra que convidi al passeig.
D’altra banda, a Vila, el nou PGOU que ha de substituir l’actual, de 1987 (després que els tribunals haguessin tombat el de 2009), preveu per al reformat barri de Ca n’Escandell “un gran parc central amb una zona verda de 78.000 metres quadrats, a més de la inclusió d’equipaments educatius i esportius”. També s’està pendent de l’aprovació d’un pla especial per a ses Feixes, una zona protegida de canyes i rierols que l’alcalde, Rafel Ruiz, ha definit algun cop com “el pulmó de la ciutat”.