Un terç de les empreses creades durant els primers quatre mesos de l'any es dediquen a l'allotjament turístic

La rendibilitat empresarial del sector hoteler creix aquell període un 13%

La platja de Palmanova. / ISAAC BUJ
Carmen Buades
10/07/2017
2 min

PalmaUna de cada tres empreses creades entre el gener i l'abril es dedica al sector de l'allotjament. Són gairebé el 55% de les noves empreses turístiques i això representa un creixement respecte del 2016 d'un 7,6%. Així es desprèn de l'informe 'Pols turístic', que ha presentat aquest dilluns la Federació hotelera de Mallorca (FEHM), en el qual també s'afirma que un de cada cinc nous llocs de feina generats durant el primer quadrimestre de l'any va ser, precisament, en el sector de l'allotjament.

L'activitat del sector hoteler ha crescut, durant el primer quadrimestre, un 3,9%, "molt per damunt de l'economia", ha assegurat la presidenta de la federació, Inma Benito, qui ha recordat que el sector ja fa "16 trimestres que acumula creixement", fet que explica "el paper clau del turisme dins del creixement de l'Arxipèlag".

Han augmentat les empreses que s'hi dediquen, les persones que hi treballen i la rendibilitat. Entre el gener i l'abril la rendibilitat hotelera es va incrementar un 13%, un 16,8% si es comparen les xifres de l'abril d'enguany amb les de l'any passat.

Tot i aquesta situació, la presidenta de la FEHM no ha garantit que el sector cedeixi a la pressió sindical i que, durant les negociacions del nou conveni d'hoteleria, s'acordi un augment salarial pronunciat perquè "els nivells d'ocupació d'aquesta temporada seran més baixos" i "la temporada del 2018 es veu amb molta preocupació" des del sector.

Benito ha carregat contra el lloguer turístic perquè, "dels 164.000 turistes més que hi va haver durant el primer quadrimestre de l'any, només 4.000 han anat als hotels", mentre que la resta s'ha allotjat en habitatges de lloguer vacacional. Per això, la presidenta dels hotelers ha criticat la política turística del Govern, a més de la modificació de la Llei del turisme, que "fomenta l'especulació immobiliària" en un context de "dificultats d'accés a l'habitatge". Segons Benito, s'està produint "una liberalització total i absoluta dels habitatges vacacionals" que "convertirà Mallorca en un parc temàtic", tot i que el sector hoteler "ha fet els deures" invertint uns 2.000 milions d'euros en millora de la qualitat.

Ecotaxa

Pel que fa a la pujada de l'impost turístic plantejada pel Govern, la presidenta de la FEHM ha assegurat que "els mateixos errors que s'han comès amb la creació de l'impost s'amplificaran amb l'increment". Per Benito, l'augment de la demanda, generat per la situació política de destinacions competidores, ha permès que "el sector hagi assumit els costos de l'ecotaxa", però considera que "pensar que ho podrem continuar fent és no tenir clar el que està passant".

stats