TRIBUNALS

Les feministes que entraren a l'església de Sant Miquel diuen que s'enfronten a un judici polític

La Fiscalia demana un any i mig de presó per cada una de les sis encausades; i el Bisbat de Mallorca, quatre anys per hom

Maria de Lluc Forteza, una de les encausades i Amanda Badillo, del grup de suport a les feministes davant la seu del Bisbat de Mallorca.
Agnès Antich
15/09/2016
2 min

Palma"Ens trobam davant un judici polític", ha afirmat davant els mitjans de comunicació aquest dijous Amanda Badillo, representant del grup de suport a les feministes encausades per entrar a l'església de Sant Miquel el febrer de l'any 2014 per defensar-hi l'avortament. La Fiscalia imputa als sis activistes un delicte contra la llibertat de consciència i els sentiments religiosos i demana un any i mig de presó per a cadascuna. Segons l'acusació pública, el grup de joves va interrompre la missa cridant "fora els rosaris dels nostres ovaris, avortament lliure i gratuït", desplegaren una pancarta i avançaren de manera "tumultuosa" pel passadís del centre de l'església. Les encausades asseguren que hi entraren pacíficament i que foren els feligresos els qui tingueren una resposta agressiva i els qui van expulsar-los-en.

D'altra banda, el Bisbat de Mallorca, personat en la causa com a acusació particular, sol·licita quatre anys de presó per a cada jove. Davant la voluntat del Bisbat de retirar l'acusació si les encausades demanen disculpes, Maria de Lluc Forteza, una de les acusades, ha assegurat que volen esperar el judici però que, en qualsevol cas, no estan disposades a "demanar perdó per unes actuacions de les quals són molt conscients i que tenen una raó de ser totalment conscient".

Des del col·lectiu de suport a les feministes defensen el "dret legítim de reivindicar allò amb el qual no estem d'acord" i demanen l'absolució de les encausades que es manifestaren en contra de la reforma de la Llei de l'avortament. "Entraren en una església per reivindicar-hi el dret del propi cos i se'ls en va expulsar no pacificament. Pensam que la pena que se'ls demana, de quatre anys, és una pena molt exagerada", han criticat en roda de premsa des del grup de suport a les activistes. A més, pensen que hi ha hagut una persecució de la gent que es manifestà i del jovent organitzat que asseguren que "no és casual; per tant, es tracta d'un acte polític".

Les acusades han volgut agrair les mostres de suport rebudes per les gairebé 300 persones i 60 col·lectius i associacions, que s'han adherit al manifest per l'absolució. D'altra banda, han valorat positivament la campanya que han fet a través de les xarxes socials i en la qual han rebut unes 100 imatges de persones amb el cartell "femisabsolució". I han qualificat la resposta social que han tingut com a "justa davant l'agressió que suposa aquest judici".

"Allò que s'està jutjant realment és el dret de les dones a la lluita i a la reivindicació política; el dret del jovent d'organitzar-se per aconseguir una societat més justa; el dret de les dones de disposar del seu propi cos davant una Església Catòlica entestada a impedir-ho; tot plegat amb una Policia dedicada a la repressió i que actuà amb fitxers polítics i intentant provocar por entre el jovent organitzat", han apuntat. D'altra banda, conviden la gent a participar en l'acte central de les accions reivindicatives a favor de la seva absolució aquest dissabte al teatre Mar i Terra, en què hi participarà la feminista i activista Nina Parrón i algunes diputades de la CUP.

A més, el proper 28 de setembre també han organitzat una manifestació amb motiu de la diada internacional per la despenalització de l'avortament; i els dos dies que està previst que duri el judici han convocat concentracions davant l'Audiència Provincial de les Balears.

stats