Escribá s'enfronta a una multa d'entre 90.000 i més d'un milió d'euros pel cas Minerval

La consellera de Salut ha anunciat que ja s'han ofert a col·laborar amb l'Agència Espanyola del Medicament en un possible expedient administratiu

El catedràtic Pablo Escribá i el seu advocat, en imatge d'arxiu, als jutjats de Via Alemanya.
Jaume Vinyas
13/09/2017
2 min

PalmaL'arxivament de la causa per estafa contra Pablo Escribá pel cas Minerval deixa “una porta molt oberta” a una sanció que podria anar dels “90.000 a més d'un milió d'euros”, segons ha anunciat aquest dimecres la consellera de Salut. Patricia Gómez ha comparegut davant la Comissió de Salut i ha explicat que ja s'ha posat en contacte amb l'Agència Espanyola del Medicament per “oferir-los la nostra col·laboració” en un expedient administratiu sancionador. Tot i que primer cal esperar que es tanqui en ferm la causa penal –la Fiscalia ja ha anunciat la intenció de recórrer contra l'arxivament de la causa–, Gómez ha recordat que la interlocutòria que descarta el delicte d'estafa sí que insta a l'obertura d'un expedient administratiu per “possibles infraccions molt greus” relacionades amb la distribució del medicament a malalts terminals fora permisos ni controls.

90.000 euros és justament, segons recull la interlocutòria que arxiva el cas, la quantitat mínima acreditada que Escribá hauria recaptat proporcionant Minerval sense autorització a malalts terminals de càncer a canvi de donacions a una fundació registrada al seu domicili.

Gómez ha subratllat a la compareixença que “els ciutadans han de saber que els medicaments els prescriuen els metges i es troben a les farmàcies o als hospitals, no a internet”, en referència al mètode emprat per Escribá i l'empresa Lipopharma per vendre els seus polèmics productes. En aquest sentit, ha admès que els productes Dhali Fort i Oleate Plus disposaven de llicència per ser comercialitzats com a “complement nutricional”. “El que no podien fer era fer publicitat enganyosa”, hi ha afegit. A més, ha destacat que ja hi ha “diversos expedient oberts” respecte de la composició química dels productes i que “segueixen el seu procés de tramitació”.

La consellera ha defensat que han estat “a sobre” de Lipopharma des del 2012, quan els van obligar a retirar una campanya publicitària, i que, tot i això, mai no van ser coneixedors “de manera fefaent” que Escribá estava comercialitzant el Minerval. “No es pot culpar l'Administració que hi hagi gent que se salti les normes”, ha conclòs.

stats