Balears 08/03/2017

Esquerra Unida s’obre a les bases

La formació inicia un procés de renovació d’estatuts que consolidarà el seu caràcter "horitzontal"

Jaume Vinyas
2 min
El coordinador d'Esquerra Unida-Illes, Juanjo Martínez, acompanyat del secretari d'organització, Eduardo sánchez, i la responsable de comunicació, Claudia Reigosa.

PalmaEsquerra Unida-Illes ha iniciat un procés de renovació dels seus estatuts amb l'objectiu de convertir-se en una formació molt més horitzontal i en què el poder de les bases sigui més manifest. Això ha indicat, aquest dimecres, el secretari d'organització Eduardo Sánchez, qui ha assenyalat que l'assemblea intrainsular en la qual s'ha d'aprovar aquesta reestructuració se celebrarà, previsiblement, dia 21 d'abril a l'Escorxador, a Palma.

La data, ha explicat, depèn encara de la culminació dels debats previs que s'han de realitzar a l'àmbit local i, posteriorment, insular. "Animam les bases a participar-hi creant ponències i esmenes que mostrin la riquesa ideològica del partit", ha assenyalat Sánchez.

El coordinador de la formació, Juanjo Martínez, ha destacat que la proposta de la direcció deixaria la seva figura com un mer representant jurídic i públic de la formació. Els òrgans de direcció (que canviaran la nomenclatura) també perdran capacitat de decisió política en favor de les assemblees.

Així, per exemple, caldrà que un 5% dels militants d'una assemblea presenti una iniciativa perquè la direcció d'aquella assemblea estigui obligada a prendre-la en consideració. Per forçar una assemblea, serà necessari el suport del 20% dels militants. L'objectiu, segons Sánchez, és "permeabilitzar" l'organització.

La renovació "horitzontal" d'Esquerra Unida també afectarà des del punt de vista ideològic. La formació reforçarà el seu caràcter anticapitalista, feminista i a favor de l'autodeterminació dels pobles. També subratllarà l'"obertura d'aquesta casa a tota la ciutadania", segons ha dit Sánchez.

Pel que fa a l'estratègia política a mitjà termini, Martínez ha dit que la formació és partidària de repetir o, fins i tot, ampliar amb moviments socials la coalició Units Podem Més que es va presentar a les darreres eleccions generals. Ha assenyalat, però, que aquest tipus de decisions les haurà de decidir la militància a través d'assemblees i que no li pertoca a ell opinar-hi. Amb tot, ha afirmat, amb referència als partits d'esquerra, que "tots som imprescindibles però per separat no tenim prou pes".

stats