Estocada mortal al major parc eòlic de les Balears
La Comissió de Medi Ambient tomba el projecte de s'Era Vella, a Ciutadella
PalmaNou anys passant de despatx en despatx per acabar en un no res. Aquest és l'enrevessat camí que ha seguit el projecte de parc eòlic a s'Era Vella, al nord de CiutadellaCiutadella. La Comissió de Medi Ambient (CMAIB) ha decidit finalment informar desfavorablement sobre el que pretenia ser el parc eòlic més gran de l'Arxipèlag, amb una capacitat de generació d'energia de 12 MW, suficient per satisfer el consum de 8.000 famílies i estalviar el consum de 62 tones de petroli cada any.
L'informe negatiu serà presentat i sotmès a votació aquest dijous en el ple de la CMAIB. El document, al qual ha tingut accés l'ARA Balears, enumera diversos factors que desaconsellen donar el vistiplau a l'ambiciós projecte. Un dels més destacats té a veure amb l'obligació de protegir dues espècies d'au: la miloca i la milana. Els terrenys on es pretén erigir el parc coincideixen amb una de les zones de campeig més intens d'aquestes aus, segons dictamina la CMAIB.
Un altre punt que hi ha influït té a veure amb la gestió dels residus. Segons l'Estudi d'Impacte Ambiental (EIA) presentat, caldria remoure gairebé 29.000 m3 de terra, però la promotora, Energía Eólica de Baleares SL, es limita a comprometre's a elaborar un pla de gestió de residus. Es conclou, en aquest sentit, que "no queda clar quina serà la destinació de les terres d'excavació, i l'EIA hauria d'haver aclarit quin ús se'n farà". Tampoc s'estipula què es farà amb altres tipus de residus, especialment olis. "Aquest pla (de residus) hauria de formar part de l'EIA i no deixar-ho a un futurible", diu l'informe.
S'assenyalen altres deficiències en l'estudi sonor i, fins i tot, es censura un intent de la promotora d'ocultar l'abast dels renous provocats pels aerogeneradors previstos. L'estudi conclou que tots els habitatges situats a un radi de 2,3 km al voltant del parc estarien sotmesos a un nivell de decibels superiors als que permet la normativa de renous de Ciutadella. En aquest sentit, la promotora proposa compensar els habitatges existents que estiguin habitats i en situació regular amb un doble vidre a les finestres quan ho sol·licitin. "Es desconeix si aquesta mesura serà suficient per garantir el compliment de la normativa vigent de renous en els habitatges afectats", conclou l'informe.
Pel que fa a l'impacte paisatgístic, l'estudi d'incidència estima que les mesures preventives i correctores proposades per la promotora el minimitzen, però no són suficients. La promotora proposa, per exemple, pintar els aerogeneradors de colors clars i en to mat per evitar reflexos, o la restauració paisatgística i revegetació dels talussos que es produeixin amb les obres. Tot i això, conclou la CMAIB, "atesa l'altura dels aerogeneradors", que podrien superar els 80 metres sense comptar les pales, que amidarien 44 m, "la seva visibilitat serà alta, podent arribar més enllà dels 15 km".
Un projecte de dimensions colossals
El parc eòlic de s'Era Vella s'havia d'ubicar a la finca de Son Rotger, que limita amb la carretera de Son Morell al nord-est del terme municipal de Ciutadella. Els terrenys estan ubicats a uns 4 km del nucli urbà de Ciutadella i a 2 km de la línia de la costa. La superfície total del parc era de 38,151 ha, dels quals 7.750 m2 corresponen a camins i vials, 3.150 m2 a zones de servei dels aerogeneradors, 865 m2 a fonaments, 5.864 m2 a superfície de rases i 252,16 m2 a la caseta de control. Els fonaments dels sis aerogeneradors previstos ocupava una superfície de 144 m2 cada un.
Cada aerogenerador havia d'estar format per un rotor, un multiplicador i un generador elèctric situats dalt d'una torre troncocònica d'acer de 80 m d'altura, fonamentada sobre una sabata de formigó. L'aerogenerador té un rotor, situat a sobrevent, de 90 m de diàmetre, equipat amb pales aerodinàmiques de pas variable controlat per un microprocessador; cada pala té una longitud de 44 m. Els aerogeneradors estan dotats de dos sistemes independents de fre i d'un sistema d'orientació.
La més que previsible aprovació de l'informe en el ple de dijous suposarà gairebé la mort definitiva del projecte.