INTEGRACIÓ
Balears30/05/2014

La Fageda: exemple de rendibilitat econòmica i social

El fundador d’aquesta experiència singular parlarà anit al Casal Pere Capellà d’Algaida

Gabriel Mayol
i Gabriel Mayol

MontuïriA la comarca catalana de la Garrotxa, entre antics volcans i boscos de faigs, existeix una cooperativa que ha aconseguit fer convergir dos elements que semblaven incompatibles. La Fageda ha assolit, al llarg dels seus més de trenta anys de vida, que les persones amb discapacitat mental gaudeixin d’una millor qualitat de vida i, al mateix temps, treballin en una empresa econòmicament solvent i rendible.

El seu fundador, Cristóbal Colón Palasí, pronuncia avui vespre una xerrada al Casal Pere Capellà d’Algaida organitzada per l’Associació Mallorca Rural i l’Ajuntament d’Algaida.

Història d’una quimera

Cargando
No hay anuncios

Tot començà al principi dels anys vuitanta. Llavors, les persones amb discapacitat mental es trobaven desemparades o internades en psiquiàtrics. Aquestes institucions gairebé es dedicaven exclusivament a custodiar els malalts sense provar de donar-los una millor qualitat de vida. Va ser el 1982 quan el psicòleg Cristóbal Colón i altres col·laboradors de l’Hospital Mental de Salt (Girona) decidiren començar un projecte de laborteràpia en què la seva tasca superàs els límits de mantenir ocupats els pacients. La intenció era donar valor econòmic a la producció de la laborteràpia per assegurar a les persones malaltes el desenvolupament de les seves capacitats. Així començà La Fageda.

La tasca d’integració sociolaboral treballant en vivers i jardineria s’inicià a la ciutat d’Olot però, dos anys després, la cooperativa comprà l’explotació agrícola dels Casals, també a la Garrotxa. Va ser en aquell moment quan començà la línia de ramaderia bovina que, amb el temps, ha esdevingut un dels principals eixos de la cooperativa.

Cargando
No hay anuncios

Assistència i solvència

La Fageda ha aconseguit que l’atur de les persones amb discapacitat mental a la comarca de la Garrotxa sigui del zero per cent sense descuidar, però, la solvència econòmica. Per exemple, la facturació del 2012 fou de 12.136.000 euros. Actualment dóna feina a 160 persones amb discapacitat i 150 professionals. Els quatre grans àmbits en què treballa la cooperativa són la jardineria, un viver amb cultiu d’hortalisses, la ramaderia bovina i els productes lactis. La Fageda ofereix, també, activitats assistencials als treballadors amb discapacitat com són la teràpia institucional, llar i residència, el suport a l’autonomia en la pròpia llar i l’ajuda a la integració en la comunitat. Tampoc deixen de banda les activitats d’oci, de temps lliure i de servei als treballadors jubilats.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat tot, La Fageda ha hagut d’afrontar durant la seva existència algunes situacions difícils que els responsables han sabut arranjar. El 1992, a causa de les quotes lleteres imposades per la Política Agrària Comuna (PAC) de la Unió Europea, hagueren d’obrir la línia dels productes lactis. La crisi immobiliària ha provocat la necessitat de reorientar el viver cap a un cultiu amb més sortida com són les hortalisses.

Ara mateix, la cooperativa és la tercera empresa iogurtera de Catalunya i la seva línia de productes lactis gaudeix d’una important reputació a l’àrea de Barcelona. La darrera passa en l’expansió de La Fageda ha estat la compra d’una planta de gelats a Badalona.

Cargando
No hay anuncios

Projecció de la tasca

L’experiència de la cooperativa La Fageda ha cridat l’atenció de l’àmbit universitari i de les escoles de negoci pel seu singular model de gestió. L’empresa, a més a més, ha rebut nombrosos reconeixements per la seva tasca i dedicació. Un dels més recents és la tercera posició en el rànquing Merco de reputació corporativa de les empreses espanyoles per l’any 2014.

Cargando
No hay anuncios

L’empresa té com a objectiu donar a conèixer la seva tasca i projectar-la cap a un públic generalista. Un exemple d’aquest mateix mes de maig són les jornades dedicades a La Fageda que varen tenir lloc a l’Arts Santa Mònica de Barcelona. Les principals activitats que s’hi portaren a terme varen ser una exposició amb trenta-cinc obres d’art fetes per treballadors de la cooperativa i la presentació del conte infantil El tresor de La Fageda, els autors del qual són Pep Molist i Clàudia de Puig. Així mateix, va tenir lloc la presentació del llibre de Dolors González que relata la història de l’empresa amb el títol d’Historia de una locura empresarial, social y rentable.

La darrera proposta que ha tingut més èxit a l’hora d’obrir el projecte són les visites guiades. Entre setmana, hi acudeixen escoles i agències amb la possibilitat de realitzar dues rutes segons l’edat i la formació dels alumnes. En canvi, els caps de setmana la cooperativa s’obre a famílies i a particulars que cerquen un entorn de natura, contacte amb els animals i conèixer el projecte social de la granja i la fàbrica. Tot plegat fa que unes 45.000 persones passin anualment per La Fageda.