El far de la Mola es reinventa
Una de les icones de Formentera obrirà les portes com a centre polivalent d’ús cultural el 2018
PalmaEl Consell de Formentera va aprovar aquest divendres el conveni de col·laboració amb l’Autoritat Portuària de les Balears (APB) per tal de formalitzar la cessió del far de la Mola per destinar-lo a equipament públic cultural. D’aquesta manera, una de les icones de l’illa serà rehabilitat per acollir un museu, un centre d’interpretació i un espai polivalent on es podran dur a terme tot tipus d’actes. “És un projecte molt important per a nosaltres”, destaca Susanna Labrador, vicepresidenta primera del Consell i responsable d’Educació, Cultura i Patrimoni. “Formentera ha tingut un dèficit històric en matèria d’equipaments culturals. Quan vam posar en marxa el Consell, es va posar molt d’èmfasi a aconseguir aquest tipus d’espais”, afegeix.
El Consell i l’APB han estat negociant abans d’arribar a l’acord final. Un cop aprovat el conveni, només quedarà que els presidents d’ambdues entitats el signin i es faci efectiva la cessió parcial de l’edifici. La torre i una sala de la planta baixa seran d’accés exclusiu per al personal de l’APB perquè alberguen la maquinària necessària per al funcionament dels senyals lluminosos. El far es reconverteix, però manté la seva essència: continuarà donant llum.
És la planta baixa, per tant, la que acollirà tres espais diferents: un centre d’interpretació dels fars de Formentera; una col·lecció museogràfica sobre el patrimoni cultural submarí de l’illa i un espai polivalent per dur-hi a terme actes d’ús cultural. A més, el pati exterior podrà acollir actes culturals i educatius a l’aire lliure. Labrador celebra que, finalment, s’hagi aconseguit la cessió d’un espai tan emblemàtic per a aquesta mena d’usos i assenyala que la rehabilitació costarà uns 600.000 euros. “No són feines excessivament complicades”, explica. Amb tot, la prohibició de tota activitat relacionada amb la construcció durant els mesos d’estius endarrerirà un poc el projecte. Les obres es preveu que comencin d’aquí a un any i el centre hauria d’obrir les portes durant la primera meitat de 2018.
“Anam més avançats del que sembla”, diu la vicepresidenta, qui explica que les negociacions amb l’APB van començar el 2014 i que, paral·lelament, es va encarregar el projecte bàsic de rehabilitació, el qual, a la vegada, va permetre reservar una partida pressupostària en els comptes públics de l’any vinent. Un cop assegurats els doblers, ara toca iniciar els tràmits administratius, que es preveu estiguin enllestits durant els primers mesos de l’any que ve. L’aturada obligatòria durant els mesos de temporada alta forçarà un parèntesi fins que comencin a executar-se les obres la pròxima tardor.
Previsió d’usos
Entre els usos que es donaran al nou espai cultural, sembla lògic que hi hagi un centre d’interpretació del conjunt dels fars de l’illa. D’aquests, el de la Mola és el més antic de tots. Fou inaugurat el 1861 i de llavors ençà no ha deixat mai de donar llum als navegants. La mostra inclourà material gràfic i explicatiu dels altres dos fars de l’illa, el del cap de Barbaria, de 1971, i el de l’illa d’en Pou, de 1862.
La vinculació evident entre el far i la mar propicia que s’hagi triat aquest espai per acollir una col·lecció museogràfica permanent del patrimoni cultural marítim de l’illa. La selecció de peces inclourà una col·lecció privada que ja està exposada a Sant Francesc Xavier relacionada amb les arts tradicionals de pesca i diverses peces adquirides pel Consell, mitjançant donacions, relacionades també amb la mar. Així mateix, la institució insular té la intenció de negociar l’adquisició o el dipòsit temporal d’una col·lecció important d’eines i estris tradicionals de pesca que actualment són a la Casa de la Mar, a la Savina.
Aquesta exposició permanent ocuparà la major part de l’espai cedit, uns 41 metres quadrats. També s’habilitarà una sala privada que serveixi de magatzem.
Una sala per a tot
L’espai polivalent donarà cabuda a tot tipus d’espectacles: recitals poètics, concerts, representacions teatrals, conferències i tallers. L’únic requisit que s’exigirà és que les activitats siguin de petit format. Durant els mesos d’estiu, els formenters podran gaudir del pati situat a la porta de l’edifici, on també es realitzaran activitats a l’aire lliure.
L’Àrea de Cultura i Patrimoni del Consell serà l’encarregada de planificar i coordinar les tasques de conservació i restauració, a banda de controlar els accessos. L’entrada tindrà un cost encara a determinar, si bé el Consell es reserva el dret d’establir la gratuïtat dels esdeveniments culturals que s’hi realitzin.