March admet que el 'cas Minerval' obligarà a "prendre decisions" a la UIB "quan acabi la investigació"

El Govern demana disculpes als afectats i subratlla l'excel·lent feina feta per la comunitat investigadora

El conseller d'Educació, Martí March, aquest dimarts, al Parlament.
A.v. / J.v.
25/04/2017
2 min

PalmaLa polèmica del Minerval ha estat present durant la sessió de control al Govern d'aquest dimarts. Fins a tres preguntes estaven centrades en aquest tema.

El conseller d'Educació, Martí March, ha assegurat que “quan acabi la investigació serà el moment de prendre decisions” pel que fa a l'assumpció de responsabilitats dins la UIB. March ha demanat disculpes “a tots els ciutadans que s'hagin pogut sentir enganats”. Amb tot, ha demanat “separar el blat de la palla”. “Una cosa és el que fan dos investigadors i una altra el que fa la resta”, hi ha afegit.

Amb tot, ha admès que “em preocupa de manera important el que està sortint als mitjans com a ciutadà, com a conseller i com a membre de la comunitat universitària”.

Escribá subministrà Minerval dotze anys abans del primer assaig clínic

En la mateixa línia, la presidenta, Francina Armengol, qui també ha demanat disculpes, en nom del Govern, ha expressat la “preocupació absoluta” per la presumpta estafa dels dos catedràtics, però ha subratllat la “confiança” en la comunitat investigadora. “Hi ha molts investigadors que estan fent una feina boníssima”, ha remarcat.

Finalment, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha assenyalat que, “si es confirma el frau, som davant fets molt greus i deplorables”. “Jugar amb les esperances de les persones i les seves famílies amb una malaltia molt greu és totalment intolerable i una manca d'ètica social”, ha afirmat.

Gómez ha defensat la feina de seguiment que s'ha fet a Lipopharma des del 2012, quan se li va exigir que eliminàs publicitat enganyosa. "S'ha fet un seguiment del Minerval pel que fa al control, la vigilància, la inspecció i la publicitat com si es tractàs d’un medicament. I el Minerval no té consideració de medicament d'ús humà”, ha destacat.

La consellera de Salut, PAtricia Gómez, aquest dimarts, al Parlament.

Els farmacèutics s'hi pronuncien

El Col·legi de Farmacèutics de les Illes assegura que no tenia coneixement de l'existència del Minerval, la polèmica substància que podria tenir efectes beneficiosos en certs tumors cerebrals, perquè no es tracta d'un medicament sinó d'una espècie de complement alimentari. Això ha assenyalat aquest dimarts el president del Col·legi, Antoni Real, qui ha considerat que la polèmica que envolta el producte és “molt trista per a tothom i molt negativa per a la universitat”.

“Sí que sabíem que s'estaven investigant i desenvolupant moltes molècules a la universitat i, desgraciadament, ha tingut unes conseqüències molt negatives per al conjunt de la institució”, ha dit Real quan se li ha demanat per la polèmica en la presentació d'una campanya informativa.

El president del Col·legi ha remarcat la necessitat de ser “molt cautelosos” amb la polèmica, encara sota investigació policial. Amb tot, ha volgut recalcar que el Col·legi “no està d'acord en absolut” amb la possibilitat que s'hagi venut el producte “a persones que estan totalment desemparades i necessitades de qualsevol esperança”. “Donar aquestes falses esperances és bastant lamentable”, ha conclòs.

stats