La festa del teatre
La Fira de Teatre Infantil i Juvenil celebra aquests dies la seva quinzena edició i omple Vilafranca de Bonany d’espectacles per a tots els públics
Enguany la principal iniciativa de Sa Xerxa, la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears (Fiet), compleix quinze anys i creix. Un total de 63 espectacles repartits en 150 funcions ompliran els diferents espais escènics de Vilafranca, els carrers i les places. Cal no oblidar que aquesta és, a més d’una fira per al gaudi teatral dels més joves, un espai de contractació professional. Programadors d’arreu d’Europa assisteixen en directe a les representacions per tal de configurar els programes dels festivals més diversos.
Valor social
Aquesta edició destaca per la diversitat d’espectacles i la seva quantitat i també perquè la Cofae (Coordinadora de fires d’artes escèniques de l’estat espanyol) realitzarà el primer estudi de valor social de la Fiet. És conegut l’impacte econòmic que la fira té en el teixit teatral de Balears, com també en el comerç i la restauració de Vilafranca. Gràcies a aquest estudi, es podrà calcular la transcendència social del projecte: els valors socials, educatius, formatius i de millora de la convivència que aporta i que en són l’eix vertebrador.
Múltiples destinataris
Les 150 funcions es representaran al llarg d’aquestes jornades que començaren dijous i que conclouran aquest diumenge, 22 d’octubre. Un total de 88 es reparteixen a les diferents instal·lacions cobertes de la vila, 17 a centres escolars, 45 als carrers i places i, per primera vegada, hi haurà una representació a la residència de padrins.
A la XV edició de la fira, els joves hi tenen reservat un gran paper. A més de ser els receptors principals dels espectacles, enguany s’hi impliquen més que mai. Des de Menorca, arriba un grup d’onze alumnes de teatre que amb diverses representacions d’una obra pròpia s’han finançat el viatge que farà possible la presència a Vilafranca. Al llarg de quatre dies, assistiran com a públic als espectacles, entraran en contacte amb els professionals de la indústria i exposaran els seus projectes i els seus dubtes. Així mateix, els alumnes de l’Escola de Circ NOAR ocupen un lloc central a la programació, ni més ni menys que dins l’acte inaugural. Obriran l’espectacle, amb una actuació a l’exterior del recinte abans i després de la funció. També des de Catalunya arribarà un grup de joves de l’Escola de Dansa de Celrà amb l’objectiu d’interpretar La Finestra, un espectacle de dansa inspirat en el poema homònim de Miquel Martí i Pol.
Com a espectadors, més d’un miler d’alumnes de tot Mallorca han gaudit dels onze espectacles i instal·lacions que Sa Xerxa ha escollit per a ells: dos espectacles de carrer i set espectacles de sala que faran catorze funcions entre dijous i divendres dematí. A més, hi haurà una instal·lació de carrer, la Ludoteca de Jardí. Per primer cop en tota la història de la Fiet, alumnes de batxillerat han assistit a dues representacions especialment escollides per a la seva edat. L’Associació Candela ha impartit tallers educatius als dos instituts participants, l’IES Portocristo i l’IES Mossèn Alcover.