La Fiscalia no veu delictes a les autopistes d'Eivissa
Arxiven el cas perquè el Ministeri Públic no aprecia delictes en les conclusions de la comissió d'investigació de l'obra
PalmaLa Fiscalia no veu delictes en les conclusions de la comissió d'investigació de les autopistes d'Eivissa i, per aquest motiu, n'ha acordat l'arxivament. La Fiscalia d'Eivissa va rebre la resolució de les conclusions esmentades el 9 de juny d'enguany perquè es poguessin exercir les accions que es considerassin oportunes. Amb tot, l'escrit del Ministeri Públic considera que no ha quedat acreditat el finançament irregular del PP, tal com van suggerir MÉS, el PSIB i Podem.
Cal recordar que les tres formacions varen remetre les conclusions de la comissió d'investigació al Jutjat d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, que investiga el cas Lezo. Segons MÉS per Mallorca, els fets que es trobaven ara sota la lupa presentaven diverses similituds amb el cas de les autopistes eivissenques.
Tanmateix, els possibles delictes de tràfic d'influències, ús d'informació privilegiada i de prevaricació que s'haurien pogut cometre ja haurien prescrit perquè van tenir lloc entre els anys 2003 i 2005.
Les conclusions del dictamen de la comissió d'investigació subratllaven l'existència indiciària de delicte pel fet que les obres d'accés a l'aeroport d'Eivissa tinguessin un avantatge competitiu amb vista a la licitació per l'existència d'acords empresarials entre l'empresa Matías Arrom Bibiloni SA i les empreses d'Abel Matutes.
Així mateix, recalcaven la "intencionalitat i la voluntat d'assumir el control de tot el procés de disseny, concessió, adjudicació i construcció de les carreteres d'Eivissa per part de determinats dirigents del Partit Popular", a més de la vinculació dels sobrecostos "a determinades decisions polítiques".
Igualment, les formacions que varen encapçalar la comissió parlamentària sobre les autopistes d'Eivissa asseguraven que havia quedat demostrat que el procés de contractació i la documentació administrativa no s'ajustaven a dret.
La Fiscalia, però, apunta en la resolució que no era feina seva realitzar una revisió d'ofici de tot el procés de licitació i contractació administratiu, ja que considera que les presumptes irregularitats "haurien d'haver-se advertit en la corresponent via contenciosa administrativa".
L'oposició dels ciutadans eivissencs
L'obra va fer que la Pitiüsa major acollís una de les mobilitzacions més multitudinàries que ha viscut mai. El 17 de febrer del 2006, 20.000 persones –aleshores era una cinquena part de la població resident– sortiren al carrer per manifestar-hi la seva oposició.