MEDI AMBIENT
Balears22/10/2016

Fre a un camp de golf i a un cinc estrelles a Palma

La Comissió de Medi Ambient informa desfavorablement del projecte a la finca de Son Aversó

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaEls promotors d’un macroprojecte urbanístic vinculat al golf s’han topat amb un handicap que pot trastocar-ne els plans. El subcomitè d’impacte ambiental de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) va aprovar ahir el dictamen que n’informa desfavorablement. El dictamen es debatrà en el pròxim ple de la CMAIB, previst per al pròxim dijous, 27 d’octubre.

El projecte es tramita des de 2008 i ocupa 82 hectàrees de sòl rústic a la finca de Son Aversó, a la barriada de Son Sardina, a Palma. Inclou la construcció d’una escola de golf i tres camps amb un total de 30 forats. A banda, preveia la instal·lació d’una xarxa de mitjana tensió. Un establiment hoteler de 450 places i un club social rematen el projecte, que, després de l’informe desfavorable, té poques possibilitats de prosperar.

Excés d’oferta

Cargando
No hay anuncios

El comitè tècnic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears considera que la construcció d’aquest complex “suposa una transformació i una degradació d’un dels pocs paisatges rurals ben conservats de l’entorn de Palma i la pèrdua d’un paisatge cultural i etnològic molt valuós per convertir-lo en una zona de gespa impròpia d’aquest indret”. El dictamen recorda, a més, que la Norma 61 del Pla Territorial Insular aposta per un equilibri territorial a l’illa de Mallorca pel que fa a la implantació de camps de golf, instal·lacions de les quals ja n’existeix una important oferta als voltants del terme municipal de Palma, i no s’ha justificat l’existència de més demanda en aquesta zona i la impossibilitat de satisfer-la amb les instal·lacions actualment existents.

Alteració d’un paisatge valuós

Igualment, la Conselleria en destaca en un comunicat el valor etnològic i patrimonial. En aquest sentit, subratlla la importància de conservar intacte el conjunt de la xarxa hidràulica de la font de Mestre Pere i el seu entorn, declarats Bé d’Interès Cultural l’any 2009 a instàncies d’entitats com el GOB i les associacions de veïns de Son Sardina i de Son Espanyol, precisament, per aturar un primer projecte a la zona promocionat per Vicenç Grande.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, l’informe fa referència a l’alteració del cromatisme de l’entorn i del paisatge i un moviment de terres que comporten una alteració de la geomorfologia del terreny. També contribueixen a la valoració negativa la gran ocupació territorial i la pèrdua total dels hàbitats actualment presents i les àrees de cultiu de secà amb garroverars i ametllerars.

Així mateix, el dictamen considera massa elevat el cost territorial (7,38 hectàrees) que suposaria transformar l’espai per a l’ocupació d’edificacions, urbanització perifèrica i llac.

Finalment, el subcomitè expressa dubtes sobre diversos problemes relacionats amb la gestió dels recursos hídrics, que han acabat de decantar la balança cap a la preservació del territori. D’aquesta manera, per exemple, es destaca com a aspecte negatiu la impossibilitat de disposar de la quantitat d’aigua depurada prevista pel projecte. A més, s’hi afegeix el fet que existeix risc de contaminació de l’aqüífer per la utilització d’adobs i productes fitosanitaris.

Cargando
No hay anuncios

El reg intensiu amb aigües depurades impediria que es destinin aquests recursos a usos prioritaris com ara l’agricultura, el reg de jardins públics o la creació de barreres contra la intrusió salina.

Finalment, el fet que la finca de Son Aversó no estigui situada a menys de 250 metres de radi de qualsevol captació d’aigua per a consum humà han fet que el comitè tècnic hagi decidit informar desfavorablement el projecte.

S’obren les sol·licituds per a la replantació d’arbres fruiters

Cargando
No hay anuncios

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, va presentar ahir la convocatòria per a la replantació d’arbres fruiters de secà que suposarà una ajuda al sector per valor de 900.000 euros per a un període de dos anys. La convocatòria, que es publicarà avui al BOIB, no es llançava des de 2011. Llavors, es va dotar per 250.000 euros.

“Aquesta ajuda permetrà a les explotacions cobrir aquelles faltes dels arbres que han patit problemes de tipus sanitari o els ha afectat la sequera”, va indicar Vidal.

L’import màxim de subvenció és de 3.000 € per beneficiari i es pot demanar a les Oficines Comarcals Agràries pel mateix nombre d’arbres que hi ha a la parcel·la a replantar. L’ajuda, segons els càlculs de la Conselleria, pot suposar la sembra d’uns 45.000 arbres en dos anys que milloraran els rendiments i l’estat sanitari de les plantacions existents.

Cargando
No hay anuncios

El termini per justificar la realització de les actuacions objecte d’ajuda començarà a comptar des de la presentació de la sol·licitud i acabarà dia 31 de març de 2018.