El Govern vol evitar que el veto dels propietaris allargui els tràmits de protecció d'espais d'interès ambiental

El Consell de Govern aprova el Projecte de llei d'avaluació ambiental d'impacte ambiental

Els consellers de Medi Ambient, Vicenç Vidal, i de Presidència, Marc Pons, han comparegut després del Consell de Govern
Jaume Vinyas
18/03/2016
2 min

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat el Projecte de llei d'avaluació d'impacte ambiental, una normativa que quan superi el tràmit parlamentari substituirà l'actual, redactada el 2006 però que ha patit profundes modificacions.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha destacat que la norma suposa “una fita important en aquesta terra” i ha destacat que l'objectiu és “donar claredat, transparència i seguretat jurídica”. El Govern estava obligat a canviar la normativa el 2014 per adaptar-se a la nova llei estatal de 2013 però el darrer conseller, ha dit Vidal, no ho va fer. Ara, ha assegurat, amb les noves normes del joc “els promotors ja sabran el que podran fer”. El Projecte de llei, ha dit, s'ha elaborat amb “esperit de simplificar” tota la càrrega burocràtica associada a l'avaluació de l'impacte ambiental.

Les novetats més destacades del projecte de llei són:

  • La simplificació del procés per a declarar un Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN). Fins ara, es requeria, com a mínim, el consens del 50% dels propietaris per a protegir un espai de rellevància ambiental. Si no s'arribava a aquest quòrum, era necessari redactar una llei i aprovar-la al Parlament. Ara, s'elimina aquest requisit i el Consell de Govern podrà protegir territori encara que no compti amb el vistiplau dels propietaris.
  • Regulació de les anomenades boat parties. Aquest tipus d'activitat lligada al turisme de borratxera es prohibirà en els espais protegits. El parc natural de Ses Salines, a Eivissa i Formentera, serà l'espai on tindrà més incidència aquesta regulació. El conseller Vidal ha afirmat, però, que el Govern ja havia detectat l'arribada d'aquest fenomen a Mallorca, concretament al Parc Natural de Mondragó i als voltants de Sa Dragonera.
  • Obligació de l'Estat a consultar amb la Comissió de Medi Ambient (CMAIB). El Projecte de llei estableix que l'Estat estarà obligat a consultar amb el CMAIB totes les actuacions que afectin el territori balear. En cas, que l'Estat no compleixi, el Govern declarà nul aquell projecte. Vidal ha posat com a exemple la polèmica per les prospeccions petrolieres. Davant els dubtes que ha suscitat aquest punt entre els periodistes, el conseller ha reiterat que la mesura “encaixa dins la llei estatal”.
  • Derogació de les excepcions autoritzades en normatives de caràcter sectorial. Vidal ha citat expressament, en aquest punt, les pedreres que, fins ara, no estaven obligades a realitzar tot el procés d'avaluació ambiental.
  • Major transparència. Els projectes d'avaluació ambiental s'hauran de penjar íntegrament a la web corporativa i hauran d'incloure tots els arguments tècnics i polítics.
stats