EDUCACIÓ
Balears17/03/2017

Frustració per unes places d’oposicions que mai no han arribat

El Govern confirmà una oferta que ha patit modificacions i ha afectat diversos aspirants

Martí Gelabert
i Martí Gelabert

PalmaCrítiques al Govern balear pel repartiment de les places que s’ofereixen en les oposicions de 2017. La reivindicació, aquesta vegada, parteix dels aspirants a obtenir una plaça: “Pareix que en les decisions polítiques no es té en compte la història de les persones”. Aquestes són paraules d’Irene Ayuso, una jove de 26 anys que té la diplomatura d’Educació Infantil i és llicenciada en Psicopedagogia.

Reivindica respecte. La seva situació ve de lluny. El 29 de setembre de 2016, en una mesa sectorial en què es reuniren els representants dels sindicats amb la Conselleria d’Educació, es va prometre definir unes 400 places a les quals opositar el 2017. En el cos de mestres n’hi hauria 100, i en el de Secundària, 152. En concret, a Educació Infantil, l’especialitat d’Ayuso, els sindicats varen recollir que hi hauria 30 places a Mallorca, 5 a Menorca i 10 a Eivissa. Les xifres, això sí, es va advertir que no serien oficials i que estarien obertes a modificacions. Un mes després, el 21 d’octubre, el Govern confirmava -també de manera provisional- en quines especialitats i quines illes hi hauria places. La realitat, ara, ha estat diferent: no s’ha respectat el nombre de places ni algunes de les especialitats promeses.

Cargando
No hay anuncios

I aquest canvi va afectar persones com Ayuso. Ella es prepara les oposicions des de 2015. Va començar perquè per tot l’Estat, el 2016, se n’havien de convocar. I que a les Illes se seguís aquest camí semblava un fet. Amb un grup d’amics, varen decidir posar-hi. Sabien que no era res segur. El Govern, finalment, anuncià que no en trauria, però en va prometre per a 2017 i 2019.

Cal destacar que des de l’any 2011 no s’han tret places d’oposició per al cos docent. Ayuso es va fer el plantejament de continuar estudiant per a 2017. Ella s’apuntà al borsí d’interins amb la possibilitat de tenir una mitja jornada per compaginar estudis amb feina. I així està passant aquest curs, fins fa unes setmanes, quan el Govern feu l’anunci oficial d’assignació de places.

Cargando
No hay anuncios

Ponderació incorrecta

“La ponderació com s’ha dividit no és correcta. I de sobte trobes, també, que de 800 que volíem i 450 que teníem, hem tallat a 257. Hem fet una escabetxada”, explica Ayuso. Ara, ella s’ha trobat que en el primer anunci del Govern es va dir que hi hauria plaça a Mallorca i que ara no en té. El seu cas no és exclusiu i ha afectat molts estudiants que s’han estat preparant les oposicions i que han vist que ara no s’hi poden presentar. Ayuso, però, ja fa dos anys que n’està pendent i ara la paciència se li ha esgotat: “Jo sé que a vegades les coses no surten com vols, que el Govern autonòmic tenia bona intenció, però la divisió de places no és la correcta”. Denuncia que ha perdut temps i diners preparant unes proves que, ara, no podrà realitzar fins al 2018. Això, si la Conselleria d’Educació ofereix places.

Cargando
No hay anuncios

“No em puc tornar a permetre demanar una mitja jornada”, assegura, i diu que ara no pot continuar estudiant perquè “no té sentit”. De fet, diu que “ningú no li lleva la feina feta fins ara, però que l’hauria feta igual de bé amb un any menys. I amb mil euros més dins el banc”.

A més dels diners invertits en la formació, critica que ha patit una forta despesa amb el material que es recomana per realitzar la defensa. Ara, no li serveix. Gent propera li diu que opositi a una altra illa, però ella explica que la seva situació personal no li ho permet. “Ja ho tenia tot fet. Dedicava unes 30 hores setmanals a estudiar”. “Temes resumits, gravats amb el mòbil i que em posava al cotxe, amb la programació acabada... i fins i tot amb la defensa preparada”, ens detalla. “Si hagués sabut que tenia un altre any, no hauria demanat la mitja jornada”. És cert que tot eren previsions, però considera que des del moment que la Conselleria fa una declaració d’intencions, s’hauria d’haver respectat almenys una plaça.

Cargando
No hay anuncios

Per part seva, el Govern s’escuda en el fet que no es va fer oficial el nombre de places i que els propers anys en sortiran més. A Ayuso, com tants altres aspirants, no els convenç. “És el segon any que qued així i em trob que no tenc res a fer. Tots em diran que jo ho vaig decidir, però ho he decidit perquè hi va haver anuncis”, sentencia.

CCOO exigeix mesures per a l’estabilitat de les plantilles docents

Cargando
No hay anuncios

Després que el Govern anunciàs 257 places d’oposicions per a aquest 2017, CCOO manté la seva posició que aquesta mesura és insuficient. També titlla “d’irresponsable” que hi hagi més d’un 40% de docents que “pateixen la injusta inestabilitat”. Per això, reclama l’eliminació de la taxa de reposició per part del govern central per poder oferir més places. També que les places que ocupen els interins no siguin per curs acadèmic, sinó que puguin ser ocupades fins que torni la persona a qui substitueixin o fins que surti a oposicions. “S’evitaria haver de patir canvis i baixes al llarg dels seus nomenaments”. Per altre costat, reclamen que tots els aspirants estiguin baremats de manera igualitària.