Els funcionaris que treballin de cara al públic s'hauran de formar per poder atendre persones amb discapacitat
El Govern presenta l'avantprojecte de llei d'accessibilitat, una eina destinada a tombar les barreres arquitectòniques
PalmaEl Govern ha presentat, aquest dijous, l’avantprojecte de la futura llei d’accessibilitat universal, una norma que garantirà, segons ha dit Francina Armengol, “l’autonomia personal de tots i cadascun dels ciutadans en tots els àmbits, amb independència de la seva situació vital”. La presidenta ha mostrat l'esborrany al Consell Assessor per a la Millora de l’Accessibilitat i la Supressió de Barreres Arquitectòniques, un ens format per Govern, consells insulars, ajuntaments, la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears, associacions de persones amb discapacitat, col·legis professionals, promotors i constructors, entre d’altres.
Armengol ha agraït les aportacions del Consell Assessor i ha qualificat la llei de “valenta i ambiciosa”. A més de l’eliminació de barreres arquitectòniques, la futura norma regula l’accessibilitat a altres àmbits perquè tothom tingui garantit l’accés als serveis, als mitjans de transport, als productes, a la informació i a les comunicacions.
Una de les novetats més destacades és la incorporació d'un règim sancionador que preveu multes d'entre 300 i 300.000 euros, en funció de la gravetat de les infraccions comeses. El text inclou un termini màxim d’un any per desplegar els reglaments necessaris que han de permetre l’aplicació efectiva del que estableixi la llei.
Entre les mesures que s’han inclòs a l’esborrany destaquen:
Atenció al públic a l’Administració
Les persones que treballin en atenció al públic a qualsevol administració han de tenir formació per poder atendre una persona amb discapacitat. També s’estableix l’obligació que hi hagi personal intèrpret del llenguatge de signes. Aquest punt ha estat incorporat a petició de la Federació de Persones Sordes de les Illes Balears.
Espais públics i edificis
- Els instruments de planejament urbanístic han de preveure les mesures adients per garantir l’accessibilitat universal dels espais urbans d’ús públic i fins i tot en els espais naturals s’han de garantir itineraris i serveis accessibles.
- Les edificacions de nova construcció d’ús públic (tant de titularitat pública com privada) han de ser accessibles.
- Pel que fa als habitatges protegits, se n’ha de reservar un percentatge per a les persones amb mobilitat reduïda, tant si és una promoció pública com privada. En aquests casos, s’ha de dir que accessibles ho han de ser sempre i que un percentatge haurà d’estar adaptat.
- Les administracions han d’estar obligades a fer reserves pressupostàries per activar mesures que eliminin barreres, i per promoure l’accessibilitat i conscienciar la població sobre aquesta qüestió.
Transports
-Tant els mitjans de transport com les seves instal·lacions i espais comuns han de ser accessibles per a persones amb qualsevol discapacitat. El seu desplaçament en transport públic ha d’estar garantit. També han de ser accessibles els sistemes d’informació i atenció al públic en el transport.
- Un altre aspecte que preveu la llei és l’increment del control sobre les targetes d’aparcament, per garantir-ne l’ús correcte.
Accés als productes i etiquetatge
Tots els productes perillosos, farmacèutics o alimentaris amb data de caducitat han d’incorporar un etiquetatge o sistema alternatiu que permeti que les persones amb discapacitat visual hi accedeixin. Així mateix, hi ha d’haver etiquetatge fàcil per a les persones amb discapacitat cognitiva.
El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha destacat que el nou text té com a objectiu afavorir al màxim l’autonomia personal de tots els ciutadans. “Hem superat el debat de les barreres arquitectòniques, el que ara presentam és una visió transversal que afecta l’accés amb normalitat als entorns físics i també a la informació”, ha remarcat.