POLÈMICA

El 70% dels ginecòlegs d’hospitals públics, contra la llei Gallardón

Objectors de la norma han firmat el rebuig a la nova proposta

Els representants de ginecologia dels hospitals públics foren els encarregats de donar a conèixer el nombre de professionals que varen signar el document que recull el rebuig a la nova proposta.
Maria Fuster
14/02/2014
2 min

Palma.7 de cada 10 ginecòlegs de les Illes que fan feina en el sector públic no volen la reforma de la llei de l’avortament que proposa el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. Aquest mes, s’han recollit firmes per conèixer quina era la posició d’aquests professionals que estan implicats directament en els processos d’interrupció de l’embaràs. En total, han estat 81 en contra.

Tot i que a Son Espases la majoria dels ginecòlegs es declarà objector de l’actual llei i n’hi ha molt pocs que practiquen avortaments, dels 31 que fan feina, 24 han dit que no a la llei. Una ginecòloga de l’hospital de referència, Esther Montoliu, explica aquesta aparent contradicció. “En principi pensen -amb referència als que han firmat el document- que la llei actual és bona”. Encara que, segons diu la doctora, amb matisos. Però, com evidencien les firmes, el que té clar la majoria dels ginecòlegs de Son Espases és el rebuig frontal al que pretén el ministre.

Augmenta el risc

El representat dels obstetres de Son Llàtzer, Adolfo Marqués, ha estat l’encarregat de llegir els 19 noms dels firmants del seu centre de salut, com ja havia fet abans Esther Montoliu a Son Espases. A Son Llàtzer han volgut sumar-se a aquesta iniciativa només quatre ginecòlegs. Marqués ha recordat que, segons l’OMS, les normatives restrictives no redueixen la taxa d’avortaments i que les dones que han decidit interrompre el procés ho faran igualment. “A Llatinoamèrica els avortaments insegurs són la segona causa de mortalitat de les dones”, remarcà ahir el doctor Adolfo Marqués. Sobre aquesta possibilitat d’increment del perill per a la salut de les dones, el ginecòleg Miquel Reyero cridà l’atenció sobre com afectarà la nova normativa en funció de les classes socials. “Les dones amb mitjans econòmics podran pagar un bitllet d’avió i una interrupció en una clínica privada, però la gent sense recursos haurà de recórrer a l’avortament insegur”, assenyalà Reyero. També la doctora Montoliu es mostrà preocupada per les conseqüències de la nova llei. “Hi ha dones que coneixen el nom de les pastilles per provocar un avortament, però si les prenen segons quan poden ser molt nocives”, comentà.

Manacor i Inca diuen que no

A l’Hospital de Manacor, dels 14 ginecòlegs, 11 han firmat en contra de la nova llei d’interrupció de l’embaràs. El representant del centre, Andrés Calvo, va assenyalar que, segons la seva experiència, en cas d’anomalia cromosòmica o alteracions anatòmiques al fetus, “la majoria de les dones, de totes les creences i opcions polítiques, opta per la interrupció”.

A Inca, la dinàmica de rebuig al projecte del ministre és similar a la resta de centres de salut: dels 11 professionals de ginecologia, 7 han signat el document. L’encarregat de llegir la relació de persones que han subscrit aquesta iniciativa ha estat el ginecòleg Agustí Hernández, qui ha llegit el final del manifest elaborat per recollir el sentiment del col·lectiu i on se sol·licita la retirada del projecte de llei i es defensa la normativa actual, la vigent a la immensa majoria dels països europeus.

stats