Balears13/12/2017

El GOB i Amics de la Terra s'oposen a l'ampliació del dipòsit de seguretat de Son Reus

Creuen que "no té sentit" si el Consell i el Govern tenen com a objectiu reduir la incineració

Efe
i Efe

PalmaEl GOB i Amics de la Terra han manifestat aquest dimecres rebuig a l'ampliació del dipòsit de seguretat de Son Reus que ha sol·licitat l'empresa gestora de residus Tirme, ja que consideren que "no té sentit" si el que pretenen el Consell de Mallorca i el Govern és reduir la incineració. El subcomitè d'avaluacions d'impacte ambiental tractarà aquest dijous la petició d'ampliar el lloc on es dipositen les cendres de la incineració de residus de la planta de Son Reus, gestionada per Tirme, segons han informat les entitats ecologistes en un comunicat.

Han detallat que aquestes cendres són perilloses i que s'han de tractar amb ciment i enterrar-se en un dipòsit de seguretat perquè poden contenir dioxines cancerígenes i provenen de la crema del fems que no se separa per reciclar-lo. Les organitzacions han indicat que el dipòsit "ha quedat petit" a causa dels índexs elevats d'incineració de Mallorca, ja que a les Balears se'n generen més de 500 kg per habitant, molt per sobre de la mitjana estatal, que està en 61,3.

Cargando
No hay anuncios

L'Arxipèlag és un dels llocs on es recicla menys, un 16,3%, per sota del 33% estimat a l'estat espanyol i de les xifres d'Alemanya (64%) i Àustria (56%). Aquest fet és el que ha motivat la petició de Tirme d'ampliar el dipòsit, al qual calculen una vida útil de deu mesos.

Les organitzacions han criticat que Tirme demani l'ampliació per tenir capacitat suficient per poder continuar incinerant al mateix ritme que actualment fins a l'any 2041 i "sense cap tipus de previsió de disminuir-lo". Han detallat que un resum de Tirme de setembre de 2016 indica que per al disseny del dipòsit han tingut en compte que "les entrades seran constants al llarg de tota la vida útil", fet que han quantificat fins al maig de 2041, data de finalització del contracte de concessió, i que xifra el volum de cendres en 42.100 metres cúbics anuals.

Cargando
No hay anuncios

Les entitats ecologistes han recordat que fa anys que denuncien que l'empresa Tirme "s'enriqueix amb la crema de residus, que bé podrien ser considerats recursos si es recuperassin i reciclassin adequadament". Segons el GOB i Amics de la Terra, el contracte 'blindat' entre Tirme i el Consell de Mallorca condemna l'illa a la incineració "per continuar garantint els guanys de la concessionària, motiu que explica el poc incentiu per reduir-ne el nivell" i promoure el reciclatge.

Assenyalen que, des de 2010, s'ha duplicat la quantitat de residus incinerats, tot i que el Consell està elaborant un nou Pla director sectorial de residus que preveu un descens significatiu de la incineració, mentre que el Govern treballa en la primera llei de residus amb la intenció de promoure la reducció de residus, a més de la reutilització i el reciclatge.

Cargando
No hay anuncios

El GOB i Amics de la Terra creuen que les previsions de Tirme no es corresponen "en absolut" amb les intencions del Consell i el Govern de minimitzar la incineració. Han recordat, a més, que la Unió Europea ha legislat a favor d'una economia circular i tots els països membres han de reciclar el 50% de residus per al 2020. Aposten per educar la ciutadania, organitzar bé la recollida porta per porta, implementar els sistemes de dipòsit, devolució i retornada d'envasos, i separar la fracció orgànica.