El GOB assegura que no hi ha "res a celebrar" en el Dia internacional del turisme
Diversos col·lectius treballen en la redacció d'un manifest a escala europea que tracti la problemàtica comuna
PalmaPels ecologistes del GOB, no hi ha "res a celebrar" en el Dia internacional del turisme. Ho afirmen en un comunicat el mateix dia que el Govern celebra la Nit del Turisme, en què entrega els Premis del Turisme 2017, a la qual assistiran la presidenta autonòmica, Francina Armengol; el conseller de Turisme, Biel Barceló, i el director general de la mateixa Conselleria, Pere Muñoz. Aquests dos darrers, precisament, han estat el blanc de les veus crítiques dels ecologistes del GOB, Terraferida, Tot Inclòs i Ciutat per a qui l'Habita, entre d'altres col·lectius. Clamen per unes polítiques més fermes per tal de posar límits a la massificació turística i les conseqüències negatives que en deriven: "sobreexplotació del territori i dels recursos, precarietat i explotació laboral, pèrdua de la ciutat, desnonaments, desplaçament de persones i la manca d’alternatives laborals", hi diu la nota del GOB.
El col·lectiu fa una valoració ben positiva de la manifestació contra la "sobresaturació" de visitants i "els abusos del monocultiu turístic intensiu" que va aplegar devers tres milers d'assistents. Amb tot, la mobilització sols va ser una mostra més de la feina que realitzen diverses plataformes per teixir una "xarxa de col·laboració" entre diferents ciutats i territoris: "Treballam, conjuntament amb Madrid, Barcelona, València, Lisboa i Venècia, en la creació d’una xarxa de ciutats del sud d’Europa afectades per la indústria turística", afegeix el comunicat.
Cap a un "nou paradigma econòmic"
Amb tot, el GOB aprofita el Dia internacional del turisme per reclamar "límits a la indústria turística" i polítiques "vertaderament rupturistes amb el model actual". Reclamen, per això, que "s’enfrontin als interessos generats per la indústria turística i les seves aliances polítiques, i que representin alternatives reals de diversificació cap a un nou paradigma econòmic de base ecològica, social i solidària".
El GOB i Ciutat per a qui l'Habita, el radi d'actuació del qual se centra en Palma, han informat que diversos col·lectius treballen, a hores d'ara, en la redacció d'un manifest a escala europea que posi damunt la taula la problemàtica comuna, a banda de treballar en la recerca conjunta d’accions coordinades. La plataforma, de fet, ha explicat en un comunicat que durant les darreres setmanes ha participat en dues trobades, duites a terme a Lisboa i a Venècia, per abordar diversos aspectes relacionats amb la problemàtica del turisme a nivell internacional.