El GOB veu "inassumible" el parc fotovoltaic de Santa Cirga
Recorden la capacitat productiva agrària de la zona i en denuncien l'impacte territorial
PalmaEl GOB insisteix a afirmar que el projecte per a la creació d'una instal·lació fotovoltaica de Santa Cirga és "inassumible". Per als ecologistes, el fet que sigui una zona agrària amb una elevada capacitat productiva és suficient per replantejar el projecte, ja que la llei estableix que aquest tipus de parcs s'han de situar a terrenys degradats, on hi hagi una baixa productivitat agrícola o on hi hagi una integració entre la instal·lació i l'activitat agrària que s'hi fa.
A través d'un comunicat, l'entitat ecologista denuncia que "el macroprojecte convertirà 'de factor' el que és actualment considerat sòl rústic en un sòl d'ús industrial" perquè la finca va funcionar fins al 2015 com a productor agrari i, amb la instal·lació fotovoltaica, la seva activitat principal passarà a ser la generació d'energia.
A més, critiquen l'impacte territorial que generarà. Per al GOB, aquest tipus d'instal·lacions haurien de tenir una superfície màxima limitada a les 4 ha per tal de descentralitzar la producció i garantir l'eficiència, la racionalitat i la permeabilitat del territori. En el cas de Santa Cirga, el projecte planteja 56,7 ha d'ocupació del territori, amb 190.000 mòduls de panells fotovoltaics i 29 centres de transformació semisoterrats.
El GOB recorda que la dimensió prevista és superior a l'extensió de pobles com Vilafranca o Petra i, per tant, s'estaria construint "una megainfraestructura aïllada nova, no harmonitzada amb un entorn excepcional tant des del punt de vista paisatgístic, patrimonial i històric com des del punt de vista del valor agrari".
El projecte ja va haver de ser modificat abans de presentar-se a exposició pública i va reduir la dimensió prevista inicialment (90 ha). Des del Govern asseguren, per la seva banda, que parcs com el de Santa Cirga permetrien assolir els objectius marcats per la Unió Europea en matèria d'energies renovables.