Balears21/01/2016

El GOB reclama la paralització dels dos camps de polo a Campos

Els activistes denuncien que els camps de la finca de Sa Barralina són il·legals perquè estan en terreny rústic protegit. També reclamen que no es construeixi un nou agroturisme a la finca situada a una zona ANEI

Martí Gelabert
i Martí Gelabert

PalmaEl GOB reclama la paralització dels dos camps de polo i de la construcció d'un nou agroturisme a una Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) de Campos, concretament a la finca de sa Barralina. Els activistes han denunciat a través d'un comunicat que es pretenguin legalitzar aquests projectes que ja estan en marxa. De fet, un dels camps de polo està en funcionament des de fa 10 anys i l'altre està acabat des de fa uns mesos. A la finca, a més, ja hi ha un agroturisme legalitzat recentment, però construït de manera paral·lela amb el camp de polo més antic. El nou agroturisme que es vol edificar en una altra parcel·la de la finca estaria lligat a l'explotació equina.

Els tres 'nous' projectes estan a nom del mateix propietari, Daniel Crasseman, a través de dues empreses: Es Figueral Gran S.L.U. i Sa Barralina S.L. El propietari va aconseguir la legalització de l'agroturisme fa uns mesos gràcies a la coneguda 'Llei Delgado' que va aprovar l'antic govern del PP de José Ramón Bauzà. A tot això cal afegir-hi que amb la Llei agrària impulsada pel conseller de Medi Ambient i Agricultura, Biel Company, el camp de polo era considerat una activitat agrària.

Cargando
No hay anuncios

La setmana passada, però, el nou Govern Balear va aprovar un Decret en matèria urbanística que recupera l'obligatorietat d'una declaració d'interès general per a les noves edificacions turístiques en sòl rústic. A més a més, se suspèn la possibilitat d'autoritzar grans equipaments esportius en aquest tipus de terrenys. El polo continuarà sent considerat una activitat complementària agrària, però no es podran dur a terme tornejos ni construir oferta complementària.

Xavier Mas, del GOB, ha aclarit que l'organització està analitzant la situació i presentarà les al·legacions corresponents. El membre del GOB també ha denunciat que l'Ajuntament de Campos coneixia la situació de construcció irregular de l'agroturisme des de fa anys, però no va obrir cap expedient. El GOB també critica que el Consell de Mallorca i la Conselleria de Turisme del Govern Balear han estat fent “els ulls grossos tot aquest temps”. Entre els anys 2000 i 2002, l'Ajuntament va concedir les llicències de reforma del terreny sense tenir en compte que es trobaven en zona ANEI.

Cargando
No hay anuncios

El polo, aliat amb la sequera

Des del GOB s'ha denunciat, d'altra banda, que la pràctica del polo consumeix grans quantitats d'aigua. “La situació dels recursos hídrics de la zona és incompatible amb el manteniment dels camps de polo”, expressa el comunicat. Mas ha explicat a l'ARA Balears que les Illes Balears duen “tres anys de sequera” i, per la situació delicada dels aqüífers de Campos, des del GOB mantenen que la gran despesa d'aigua “per fomentar un esport d'elit” no s'hauria de permetre.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu d'ASAJA, Joan Simonet, va exposar recentment que el consum del camp de polo és similar al cultiu de l'alfals. La diferència, però, segons justifiquen els activistes “és que l'alfals és per alimentar les vaques que donen llet o carn”. D'aquesta manera, el GOB denuncia que “no té gens d'interès general apostar per una activitat esportiva dins sòl rústic protegit”. De fet, per tal que se la considerés una activitat lligada a l'agroturisme, s'hauria de sol·licitar una declaració d'interès general.

Aquests darrers anys s'havia produït un 'boom' de projectes de camps de polo a Mallorca. El nou decret frenarà també la tramitació de dos projectes situats a Llucmajor. A Inca també s'havia mostrat interès per construir tres camps als voltants de l'agroturisme de les Cases del Virrei, i a Manacor va aparèixer també un altre projecte.