El Govern s'arrela al territori i es fa fort en la protecció del medi ambient
El Parlament balear aprova la nova Llei d'avaluació d'impacte ambiental amb la polèmica de l'ampliació de "la moratòria del clavegueram" i de les zones d'exclusió
PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dijous la nova Llei d'avaluació d'impacte ambiental, que dóna més força al Govern per protegir el territori balear. "Hem fet un text en què recollim les particularitats de les Balears", ha apuntat el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, qui ha afegit: "La llei estatal és una llei centralista que limitava molt la nostra autonomia". Amb aquesta llei, l'Executiu augmenta el nombre de casos i projectes que s'hauran de sotmetre a avaluació ambiental. Alhora que també, per obligació, s'adapta a requisits estatals.
El Govern defensa que el text permetrà "agilitar" els tràmits de tots aquests projectes, tot i que els partits de l'oposició no ho veuen tan clar. De fet, ASAJA també ha criticat aquest dijous que la normativa suposarà un increment de la burocràcia que afectarà els pagesos. Ara bé, el punt més polèmic de la llei ha estat la ja coneguda "moratòria del clavegueram", que permetrà als ajuntaments continuar adjudicant llicències per construir a zones on no hi ha xarxa de clavegueram. El grup parlamentari Podem s'ha mostrat crític amb aquesta decisió: "La solució dóna peu a donar més llicències, a augmentar més el problema", ha apuntat el diputat de la formació morada David Martínez durant el debat d'aprovació de la llei. Per part seva, el Govern se'n defensa dient que només es donaran llicències si existeix el "compromís" dels consistoris de pal·liar la situació en els propers anys.
El líder de Podem, Alberto Jarabo, ha destacat als mitjans que era "un bon dia per posar fi a les moratòries", i que la formació no està satisfeta per la manca de diàleg. "No estam davant un nou paradigma", ha advertit.
Un altre punt calent de la llei és aquell que incideix en els usos de les àrees d'exclusió. El diputat popular Biel Company ha criticat el posicionament de l'Executiu i ha defensat que el text "no protegeix, sinó que desprotegeix" el territori. En aquesta direcció, s'ha fet valer dels arguments del GOB, que també s'ha mostrat contrari en la decisió que ha duit a terme el Govern sobre els usos d'aquestes àrees.
A les zones d'ús exclusiu, la llei fins ara preveu que "l'accés a aquestes zones ha de ser regulat atenent finalitats científiques, educatives o de conservació". Però, amb la derogació i modificació d'aquesta normativa, ara s'hi preveu no només l'accés, sinó també "l'estada", segons ha criticat Company. El GOB es queixa també que la qualificació de les zones del Castell del Rei i Cala Castell, ubicats a la finca de Ternelles, "no té suficient justificació ambiental" i que la solució per abordar el problema -rebaixar de manera general el grau de protecció de totes les àrees d'exclusió per possibilitar-hi el trànsit de vianants- no és l'adient. Vidal, però, ha assegurat que han derogat una llei feta "a la carta" i que ara s'ha "garantit l'accés a la natura".
A més, la nova llei farà que sigui la Comissió de Medi Ambient qui determini quines zones s'han de protegir, sense necessitar el consens de les propietats privades. En aquesta direcció, el PP s'ha mostrat molest per la decisió, tot i que el Govern els ha recordat que "no van demanar permís per construir autopistes, però per protegir sí".
Més protecció per a Son Bosc
Vidal ha anunciat, també, que la finca de Son Bosctornarà a formar part del Parc Natural de l'Albufera. La norma deroga expressament la llei a mida que es va fer l'any 2010 amb l'única intenció d'autoritzar el polèmic projecte. Son Bosc ja va estar integrat uns mesos, entre el 2003 i el 2004, en el Parc Natural. "La llei evitarà que Son Bosc passi a la història", ha celebrat Vidal durant el debat al Parlament per a l'aprovació de la normativa. "Derogam la llei que tenia per únic objectiu fer un camp de golf", ha continuat.