Balears15/03/2017

El Govern fa comptes de tenir nets els torrents el 2027

El conseller de Medi Ambient defensa que només 8 de les 736 emergències del darrer temporal hi estan relacionades

Jaume Vinyas
i Jaume Vinyas

PalmaEl Govern calcula que, si es manté el ritme actual d'inversió en neteja de torrents, tota la xarxa completa podria estar en condicions d'aquí a 10 anys. Ho ha indicat el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, en una compareixença, aquest dimecres, davant la Comissió de Medi Ambient del Parlament. Vidal havia estat citat, a proposta d'El Pi, per donar compte de la gestió durant els aiguats de desembre i gener.

Vidal ha defensat que només 8 de les 736 emergències registrades durant els dos temporals van estar relacionades amb els torrents. Amb tot, ha admès que cal fer més en la seva neteja. En aquest sentit, ha destacat que, enguany, s'ha duplicat el pressupost previst en aquest concepte fins arribar al milió d'euros, una xifra significativament major que els 186.246,40 euros que s'hi van destinar el 2013. Aquell any, segons ha dit Vidal, només se'n van netejar 3,6 quilòmetres, mentre que el 2016, amb un pressupost de 500.000 euros, se'n van fer nets 60.

Cargando
No hay anuncios

Els danys causats per les pluges en la xarxa de torrents ascendirien a 2,5 milions d'euros, segons Vidal, qui també ha recordat que els pagesos afectats pel temporal tenen fins dimarts que ve per fer arribar al Fons de Garantia Agrària i Pesquera (FOGAIBA) les declaracions per pèrdues de producció als conreus herbacis de cereals, farratges i hortícoles. Ara per ara, ha assegurat, ja se n'han rebudes 115. "S'ajudarà tothom que hagi patit pèrdues", ha afirmat.

Xifres excepcionals

Cargando
No hay anuncios

Vidal ha defensat que bona part dels desastres causats pel temporal són deguts a la seva excepcionalitat i no es poden atribuir a una mala gestió. En aquest sentit, ha assegurat que només un 20% de l'aigua de pluja que va caure a Mallorca el desembre i el gener es va infiltrar a la terra. La resta, uns 800 hectòmetres cúbics, la quantitat que pot consumir l'illa en tres anys, va anar a parar a la mar o als torrents. A Palma, per exemple, no havia plogut tant en un mes de gener des de 1987.

El conseller ha destacat, també, els efectes positius dels aiguats en les reserves hídriques, si bé ha insistit a “no baixar la guàrdia”, ja que, segons ha explicat, a la unitat de demanda de Tramuntana, per exemple, les reserves ja han minvat al febrer, un mes en què no ha plogut.