El Govern i els consells es reparteixen les inversions de l'ecotaxa
La comissió no accepta cap de les propostes presentades pels ajuntaments
PalmaEls ajuntaments no veuran ni un euro dels 33 milions que s'han recaptat aquesta temporada amb l'ecotaxa. Com a mínim, cap de destinat als projectes que a ells els agradaria. El consell executiu de la Comissió d'impuls del turisme sostenible, que s'ha reunit aquest dilluns, ha aprovat una proposta d'inversions en què només s'accepten iniciatives presentades pel Govern i pels consells insulars.
La decisió no és definitiva i s'haurà de votar en el ple de la comissió, convocat per a aquest dimecres, però el malestar de la FELIB i de l'Ajuntament de Palma ha estat avui evident. De fet, ambdues institucions s'han abstingut durant la votació i a Cort no descarten que dimecres el seu vot sigui negatiu.
"Si el que volen és que hi participin els ajuntaments i que hi tinguin veu, s'han de cercar els mecanismes per fer-ho viable", deien aquest dilluns veus de la FELIB, des d'on també es criticava el poc temps que es va concedir als ajuntaments per a la preparació de projectes que poguessin presentar-se a la comissió (15 dies que després van allargar-se a 30).
Però els consistoris no són els únics molestos amb la proposta. El GOB també critica haver rebut la proposta d'adjudicació dues hores abans de la reunió i que s'hagin escollit projectes sense "criteris objectivables". Pels ecologistes, la informació s'hauria d'haver rebut abans i de manera més completa, ja que tampoc s'ha fet arribar una memòria econòmica ni jurídica que acompanyi cada un dels projectes presentats.
És probable que les abstencions es mantinguin dimecres, igual que la proposta d'adjudicació que s'ha presentat a la reunió d'aquest dilluns, que designa quatre projectes al Consell de Menorca, un al de Mallorca i un al de Formentera, mentre que la resta d'inversions seran fruit de les propostes del Govern (com ampliar i remodelar l'EDAR de Porreres, un pla de monotorització de la posidònia i la creació de l'Institut de Recerca de les Balears).
L'argument de la proposta ha estat que s'havien de finançar els projectes "els beneficiaris dels quals siguin potencialment més nombrosos i que corresponguin a accions emmarcades en plans més globals, de més projecció i abast territorial, i l’inici de l’execució dels quals pugui ser immediata". Per això, es recomana "prioritzar els 68 projectes presentats pel Govern i els consells, que representen el 30,22% dels projectes admesos".