El Govern i Cort fan pinya davant el Ministeri per eliminar les bosses de plàstic el 2019

El director general d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, i la regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal demanen que la prohibició d'utilitzar-les s'avanci un any, entre altres peticions

GREU PROBLEMA  Les bosses de plàstic s'han convertit en una gran amenaça per al medi ambient. Els residus acaben al mar.
Ara Balears
18/09/2017
2 min

PalmaEl Govern balear i l'Ajuntament de Palma fan pinya davant el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient per tal que avanci la prohibició de les bosses de plàstic al 2019 i no esperi fins al 2020 com determina el reial decret del juliol passat sobre reducció del consum d'aquest article.

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i Cort han presentat al·legacions a aquest projecte de llei i tots dos coincideixen a demanar al Govern que avanci un any la prohibició de les bosses, ha informat el Consistori en un comunicat.

El director general d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, ha recordat que l'esborrany de la llei de residus i sòls contaminats de les Balears ja estableix aquest termini, per la qual cosa l'al·legació és coherent amb la proposta del Govern per reduir tan aviat com sigui possible "aquests envasos que tants impactes negatius provoquen en el medi".

El Govern també planteja en les seves al·legacions que s'hi inclogui l'objectiu de reduir les bosses de plàstic "molt lleugeres" –de menys de 15 micres, com les que s'utilitzen en la venda de fruita o en xarcuteria–, acceptades per qüestions d'higiene, per entendre que existeixen alternatives com les bosses compostables.

La Conselleria demana que es tingui en compte en les definicions la diferència entre bosses de plàstic lleugeres compostables i no compostables.

La regidora Neus Truyol i el director general Sebastià Sansó.

Sansó ha explicat que l'esborrany de llei de Balears ja preveia que només es podrien usar bosses de plàstic biodegradables molt lleugeres destinades a prevenir el desaprofitament alimentari o, dit d'una altra manera, destinades a la venda a granel.

Segons el director general, el nou redactat d'aquest punt anirà en sintonia amb l'al·legació presentada –després del procés d'exposició pública– i proposarà que les bosses lleugeres no compostables es paguin.

A l'apartat d'objectius i finalitat, proposen que s'inclogui a la redacció una referència a l'impacte ambiental de les bosses de plàstic en els ecosistemes aquàtics, per la gravetat i les dimensions actuals del problema de la presència de plàstic a la mar, als rius i als llacs i l'impacte que això suposa per a la fauna i els ecosistemes en general.

L'al·legació plantejada exposa que els microplàstics i les substàncies tòxiques que desprenen els plàstics degraden els ecosistemes i es poden introduir en la cadena alimentària.

Una altra de les al·legacions té com a objectiu demanar l'increment del percentatge de plàstic reciclat que haurien d'incloure les bosses no compostables, previst en el decret en un 30% i que es demana que sigui d'un mínim del 50%.

La tinent de batle i regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol, ha recordat que l'Ajuntament de Palma ja va propiciar la reducció de l'ús de bosses de plàstic en la nova ordenança de residus "que estableix la seva eliminació".

"Volem treballar de manera conjunta amb el sector comercial i preparam una campanya de conscienciació sobre les alternatives a les bosses de plàstic d'un sol ús", ha anunciat Truyol, que considera essencial que totes les administracions públiques avancin en la mateixa línia. "Per això demanam al Ministeri que tingui en compte les nostres al·legacions", ha conclòs.

stats