EDUCACIÓ
Balears09/09/2017

El Govern demana paciència i espera els nous centres per reduir barracons

L’excés d’alumnes nouvinguts comporta que creixin les aules modulars

Martí Gelabert
i Martí Gelabert

Només des del mes de maig fins a dia d’avui han arribat 1.300 alumnes nouvinguts. Aquesta és la xifra que el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Toni Morante, va destacar a l’ARA Balears quan se li demanà sobre aquesta qüestió. És a dir, les Illes necessiten una cinquantena d’aules més només per poder oferir educació a aquell alumnat que s’escolaritza de manera tardana. Cal tenir en compte que el nombre d’estudiants augmentarà –l’any passat, en aquestes dates, la Conselleria rebia unes 20 sol·licituds noves per dia– i que, per tant, calen més aules.

Estan preparades les Illes per atendre, en condicions, tots els alumnes o es tracta de mala planificació? És un debat que ha sorgit arran de l’anunci, aquesta setmana, del conseller d’Educació, Martí March, en què apuntà que hi hauria 16 barracons més que el curs passat. Mentre que des la Conselleria s’especifica que es tracta d’una via d’urgència, així com ho reconeixen sindicats com CCOO, des de l’oposició el PP va decidir treure les armes i demanar la dimissió de March per una mala planificació escolar.

Cargando
No hay anuncios

Per Toni Baos, portaveu de la federació d’educació de CCOO, l’increment del nombre de barracons és degut que “hi ha més població”. De fet, celebra que el Govern actual centri esforços a invertir i que, a més a més, hagi escoltat els sindicats pel que fa a aquest tema. Per això, troba “al·lucinants” les declaracions de la portaveu popular, Núria Riera, en què criticava la planificació del Govern i demanava més inversions en infraestructures. “No record que quan ella era consellera hi posàs ni un euro”, va replicar.

En el mateix sentit s’expressa el sindicat UOB. En un comunicat, “culpa”, de fet, el PP del rècord de barracons a les Illes. “Des del govern espanyol i amb la col·laboració de José Ramón Bauzá, amb la sra. Riera de consellera, es va permetre que s’arribàs a la xifra de 92 barracons la legislatura anterior”, digué.

Cargando
No hay anuncios

Aquest govern n’hi ha afegit 30 més. Per UOB, però, és a causa d’un sistema de finançament que “condemna” les Balears.

Però quin és el pla d’infraestructures previst que té el Govern? L’objectiu és eliminar entre 60 i 80 aules modulars. Ara bé, per poder fer-ho possible es necessitaran centres nous. De fet, el Govern ja tenia previst eliminar aquest 2017 un barracó al CEIPSes Roques, un altre al CEIPEscola Nova, dos més al CEIPSes Comes i quatre al CEIPPunta de n’Amer. La realitat, però, ha estat que han crescut amb 16 més que el curs passat.

Cargando
No hay anuncios

La previsió de construir onze centres nous durant la legislatura –és a dir, fins al 2019– preveu fer front a aquests objectius. Aquest curs ja s’inaugura el CEIPSon Macià, mentre que el nou IESSanta Maria és imminent. Com a via d’urgència, es va remarcar que cal construir CEIP a Campos, Alcúdia, es Mercadal, Sant Josep, Santa Eulària, Can Picafort, Sant Ferran, Caimari i Palma.

Emergència a Ciutat

Cargando
No hay anuncios

Palma és un dels llocs on més emergència hi ha. LaConselleria hauria donat ordre als centres de cridar les famílies que es troben en llista d’espera perquè vagin a escolaritzar-les, davant d’una “allau” de nouvinguts. Una de les opcions que es posa damunt la taula és construir un centre totalment modular. Des de la Conselleria no es vol descartar cap “hipòtesi”, confirmen fonts de l’àrea, com tampoc es veuen amb mals ulls les seves condicions i el seu funcionament. Ara bé, per Toni Baos aquesta hauria de ser una solució d’urgència que, per exemple, podria estar coordinada amb la creació del centre que es preveu. És a dir: es dona una solució urgent, però alhora es planteja l’alternativa definitiva a curt termini.

Sí que és cert que el nou centre s’ha de projectar a la zona del Conservatori Superior. S’han de reprendre les converses amb l’Ajuntament de Palma per poder dur a terme les actuacions en el solar corresponent.

Cargando
No hay anuncios

El pla d’infraestructures que ha elaborat el Govern té un pressupost de 100 milions d’euros, des del 2015 fins al 2023. Cal destacar que la legislatura anterior, de 2001 a 2015, la inversió va ser de 14,8 milions d’euros. Preveu també les ampliacions més urgents del CEIP Simó Ballester, l’IES Binissalem, l’IES Puig de sa Font, el CEIP Blai Bonet, el Conservatori de Palma, l’IES Joan Ramis i Ramis i l’IES Isidor Macabich. Sigui com sigui, el Govern ja adverteix que el nombre de barracons variarà en funció del nombre d’alumnes nouvinguts mentre no hi hagi els centres nous construïts.